Mesebeli porcelánokat láthatnak ezen a kiállításon

A Koreai Kulturális Központ, vagyis Európa legnagyobb koreai kulturális központja másfél hete nyitott meg az új helyén; Budán a Frankel Leo utcában. Mikor ott voltunk a nagyközönség számára is nyilvános megnyitón, már akkor rácsodálkoztunk a Koreai konyha: második forduló, együtt a természettel (2019) című tárlat kiállítási tárgyaira, melyek ünnepi hangulatba öltöztették a teret.

Forrás: Mudra László / Koreai Kulturális Központ

Azt már eddig is tudtuk, hogy a koreai konyhakultúra a szó legszorosabb értelmében kötődik a természethez és a négy évszakhoz. A központ korábbi kiállítása, a Koreai konyha: a fermentált ételek története is ezt a körforgást igyekezett bemutatni. A mostani „második forduló" pedig az évszázados tradíciók különlegességét és a koreai kultúra méltóságát szeretné közelebb hozni a közönséghez – méghozzá a cheongsongi fehérporcelán szépségén keresztül – olvasható a központ Facebook oldalán.

Az elsősorban fazekasagyagból készült kerámiáktól eltérően, a cheongsongi fehérporcelán legfontosabb alkotóeleme egy jellegzetes kerámiakőzet. Az ebből készült porcelántárgyakat két szekcióban tekinthetik meg a kiállításon: A speciális szekció a cheongsongi fehérporcelán remekműveit a modernitás, a különlegesség és a gyakorlatiasság jegyében mutatja be.

Légies és kecses tárlat, ünnepi hangulattal - nézzék meg a többi fotót isForrás: Mudra László / Koreai Kulturális Központ

A központ állandó kiállításán pedig olyan kerámiatárgyak láthatók, melyek a fehérporcelán egyszerű, ugyanakkor fenséges megjelenésével a nagy múltú Cheongsong-műhelyek mondanivalóját közvetítik. Az ingyenes kiállítást 2020. február 28-ig tekinthetik meg az érdeklődők, a Koreai Kulturális Központban, a Frankel Leó út 30-34. szám alatt.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek