Három hónap börtönbüntetést kapott egy hongkongi férfi a reptéren viselt pólója miatt

Három hónap börtönbüntetésre ítéltek egy hongkongi férfit lázítás vádjával, mert egy szlogennel ellátott pólót viselt. A 26 éves Chu Kai-pongot novemberben tartóztatták le a hongkongi repülőtéren, miután felszállás előtt meglátták rajta a ruhadarabot. A férfi bűnösnek vallotta magát a pólójára nyomtatott „Felszabadítani Hongkongot, korunk forradalma" szlogen miatt.

A hatóságok szerint Chu hasonló jelszavakkal ellátott zászlókat is birtokolt. A tiltakozó szlogeneket 2020-ban helyezte törvényen kívül a hongkongi kormány, és kijelentette, hogy bárki, aki használja, elszakadásra való felbujtás miatt büntetőeljárás alá vonható. Több száz aktivistát tartóztattak le azóta, hogy a pekingi központi kormány 2020-ban elsöprő nemzetbiztonsági törvényt vezetett be Hongkongban.

A Hongkongi reptéren nem tűrik az ilyen jelszavakat - illusztrációForrás: Nkon21/Wikipedia

Az ítélet szerint Chu tudatosan szegte meg a törvényt, mivel Tajvanon vásárolta meg a tárgyakat. A bíró azonban azt is hozátette, hogy az üzenetek online terjesztéséhez képest Chu cselekedetei kevésbé súlyosak, mert a szlogenek csak rövid ideig voltak láthatók. Első alkalommal az elkövetőket akár két év börtön is fenyegetheti – írja az apnews.com.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek