Tavaly egyetlen nagyobb utasszállítót ért baleset, idén rosszul kezdődött az év

Ahogy mi is beszámoltunk róla, az idei év nagyon rosszul kezdődött a légiforgalmi közlekedés tekintetében: január 2-án összeütközött a Japan Airlines egyik Szapporóból Tokióba tartó utasszállítója a japán parti őrség repülőgépével. Ez utóbbi gép 6 fős személyzetből csak a kapitány élte túl a katasztrófát, őt is súlyos sérülésekkel szállították kórházba.

Forrás: AFP/Richard A. Brooks

Az MTI legfrissebb hírtei szerint megkezdődött a tokiói repülőtéren történt halálos baleset körülményeinek kivizsgálása. A JAL-gép személyzetének beszámolója alapján a repülés során nem történt semmilyen rendellenesség, a leszállást pedig a légiirányítással egyeztetve hajtották végre, a tragédia mégis bekövetkezett. 

Az airportal.hu cikke szerint a légiközlekedés 2023-ban kiemelkedően biztonságos évet zárt, a nepáli Yeti Airlines ATR 72-esének katasztrófáján kívül nem történt halállal járó baleset nagyobb kereskedelmi géppel.

A holland Aviation Safety Network (ASN) adatbázisa alapján, amely a 14 vagy annál több utas szállítására képes repülőgéptípusok kereskedelmi utas- és áruszállító járatainak eseményeit listázza, a légiközlekedés biztonságos évet zárt. Nyilvántartásukban öt halálos baleset szerepel 2023-ban, ezekben összesen 105 ember veszítette életét.

Ez az események és az áldozatok számát tekintve is kevesebb, mint fele az előző évinek. 

A többi halálos baleset kevesebb mint 20 ember szállítására alkalmas, légitaxiként használt gépekkel történt, három Cessna 208 Grand Caravan és egy Embraer EMB-110 Bandeirante típusú repülőgép járt szerencsétlenül tavaly, ezek katasztrófái során összesen 33-an veszítették életüket.

A legnagyobb katasztrófa tavaly a már fent említett Yeti Airlines ATR 72-500-asával történt 2023. január 15-én, amely a leszállást megelőző megközelítés során zuhant le Nepálban. A katasztrófában a belföldi járaton utazó mind a 72 ember életét veszítette.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek