Jövőre már nem kell útlevél a világ egyik legmodernebb repülőterére

Már többször írtunk a szingapúri Jewel Changi repülőtérről, amely nem csak arról híres, hogy a világ egyik legnagyobb reptere, hanem úgy alakították ki, mintha egy édenkertben sétálnánk, és itt találjuk a világ legmagasabb reptéri csúszdáját, illetve beltéri vízesését is. Ezek után nem is csodálkozunk, hogy ez lesz az első olyan reptér, amely jövőre útlevélmentessé válik. 

Növények növények hátán - így fest Szingapúr lenyűgöző reptereForrás: AFP/Roslan Rahman

Az utasforgalmat ugyanis automatizálják, így az utasok hagyományos útlevél nélkül, biometrikus azonosítással haladhatnak át az ellenőrzőpontokon. 

Szingapúr lesz az egyik első ország a világon, amely bevezeti az automatizált, útlevél nélküli azonosítást"

– jelentette be Josephine Teo, Szingapúr kommunikációs minisztere.

A biometriával egy "egységes hitelesítési jelvényt" hoznak létre, így nem lesz szükség az úti okmányokra többek között a poggyászfeladásnál, a belépési ellenőrzésnél és a beszállásnál sem. A közelgő újításnak köszönhetően zökkenőmentesebb és kényelmesebb ellenőrzés vár az utasokra, mert nem kell többször bemutatniuk úti okmányaikat a csatlakozási pontokon.

Az útlevélre ezzel szemben továbbra is szükség lesz az olyan országok – többek között Magyarország – esetében, ahol nincs útlevélmentes beléptetési lehetőség.

Az akadálymentes utazás világszerte egyre nagyobb teret hódít, és szakértők szerint a biometrikus azonosítás hamarosan az utazás jövőjét jelentheti. Májusban a berlini repülőtér vezetett be új arcfelismerő szolgáltatást a Lufthansa utasainak, Finnországban pedig már tesztelik a digitális úti okmányokat – írja a turizmus.com a CNN cikkére hivatkozva.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek