Tippek és trükkök: így kerüljük el a fertőzéseket egy repülőút során!

Bár sok különös hírt hallani fura utasokról, érdekes fedélzeti ételekről, elszabadult állatokról, ezek ellenére a repülős utazásoknak is megvan a saját bája. Jó rákészülődni, figyelni a bőrönd méretét, odaérni időben a reptérre, letudni a becsekkolást és az ellenrőzést - az egész olyan, mint egy utazás előtti szertartás. Arról viszont még kevés szó esett, hogy a higiéniára is oda kell figyelni.

Azt mondanánk, hogy a következő tippek és ajánlások, amiket a Life.hu cikke összegyűjtött, inkább egy hosszabb repülőútra vonatkoznak, de persze egy másfélórás út során is oda kell figyelni a tisztálkodásra és a hidratáltságra. Érdemes tehát a következő tippeket észben tartani, még ha nagyon általánosnak hatnak is, mert sokszor pont ezért feledkezünk meg róluk.

Mielőtt ételhez nyúlnánk mossunk kezet, vagy fertőtlenítsünkForrás: Shutterstock.com

Mossunk kezet rendszeresen!

A kézmosás alapvető fontosságú a fertőzések megelőzésében. Mindig szappannal és meleg vízzel mossunk kezet, legalább 20 másodpercig. A kézmosás különösen fontos a repülőtérre való érkezéskor, az utazás előtt és után, illetve a mosdóhasználatot követően vagy az étkezést megelőzően.

Használjunk kézfertőtlenítőt!

Nem mindig állhat rendelkezésünkre szappan és víz, mert kifogyhat, elromolhat, eldugulhat. Ezért is jó, ha van nálunk alkoholos kézfertőtlenítő, amely legalább 60%-os alkoholtartalmú. Ez hatékonyan elpusztítja a kórokozókat és csökkenti a fertőzés kockázatát.

Mindig legyen nálunk kézfertőtlenítő, hátha nem tudunk bejutni a mosdóba kezet mosniForrás: Shutterstock.com

Tartsunk távolságot!

Nem kell nagyívben kikerülnünk másokat, vagy pamutkesztyűt húznunk 40 Celsius-fokban, de az nem árt, ha a várótérben, vagy az utasszállító buszon nem állunk az utastársaink sarkára - ha van helyünk távolabb is megállni, várakozni.

Viseljünk maszkot!

Ma már senkit sem néznek meg, ha FFP maszkot visel nyilvános helyeken. Ha megnyugvást okoz  a használata, akkor bátran vegyük fel a repülőtéren és a repülőn is! A jó minőségű maszk jelentősen csökkenti annak veszélyét, hogy elkapjunk valamilyen cseppfertőzéssel terjedő betegséget.

Forrás: Unspalsh.com

Ne féljünk a szellőzőtől!

Miután elfoglaltuk a helyünket, megtörtént a felszállás és működnek a szellőzők a fejünk felett, állítsuk be őket úgy, hogy a mellettünk ülőt nem zavarva, de jöjjön ránk a friss levegő. Hogy miért? Mert a repülőgépeken ma már olyan nagy teljesítményű légtisztítók működnek, amelyek sok káros dolgot ki tudnak szűrni a levegőből, így jó, ha nem zárjuk el a légfúvót.

Illetlen viselkedés a repülőn - kerüljük!Forrás: Vietnam Stock Images / Shutterstock.com

Ha még több tanácsot olvasnátok, mielőtt egy nagy repülőútra indultok, akkor kattintsatok a Life.hu cikkére, amiben van még pár jó ötlet és tipp.
(Címlapfotó: MemoryMan/Shutterstock - illusztráció)

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek