Ezekre az úti célokra olcsóbb vonattal utazni, mint repülővel

112 európai útvonal légi és vasúti jegyárait hasonlította össze a Greenpeace, hogy megtudja, mely útvonalakon olcsóbb a környezetkímélőbb vonattal utazni, mint a magas szén-dioxid-kibocsátásért felelős repülővel.

Forrás: Shutterstock/Enzojz

Bár egyes útvonalakon – köztük Budapestről indulókon – jobban megéri a vasutat választani, azonban átlagosan négyszer drágább vonattal utazni, mint repülővel. Az elemzett 112 útvonal közül csak 23 volt majdnem mindig olcsóbb vonattal, mint repülővel, azonban ezek közül 6 esetben nincs is közvetlen repülőjárat a két város között.

Prágába utazni vonattal Budapestről mindig olcsóbbnak bizonyult a repülésnél a vizsgált napokon, azonban 2022-ben mégis több mint 100 ezren repültek a két főváros között.

Budapest esetében a vizsgált útvonalak közül a Budapest-Berlin útvonal a 9 vizsgált napból 6-szor bizonyult olcsóbbnak vonattal, míg a Budapest és Bukarest közti vonatjegyek árai mindig alacsonyabbak voltak. Drágább volt azonban a Budapest-Párizs, Budapest-Velence, valamint Budapest-Brüsszel útvonal, mely esetében 12 és félszer magasabb a vonatjegyek ára a repülőjegyeknél.

Splitbe is eljuthatunk vonattalForrás: mavcsoport.hu

A nem Budapestről induló járatokat is beleértve az elemzésbe egyes esetekben a költségkülönbség akár 30-szoros is lehet, például a Barcelona és London közötti útvonalakon, ahol a vasúttársaságok nem tudnak versenyezni a mindössze 11 fontért (4800 Ft) kínált jegyekkel. A jelentés az árkülönbségeket az "egyenlőtlen szabályozási környezetre vezeti vissza, amely a fapados légitársaságoknak kedvez az éghajlat és a munkavállalók jogainak rovására" – írja a turizmus.com az Independent cikke nyomán.

Röviden: aki repül, azt támogatják; aki vonattal utazik, azt magasabb árakkal, valamint gyakran hosszabb utazási idővel büntetik " – mondta Stefan Gössling, a svédországi Linnaeus Egyetem professzora, aki a repülőjáratok kibocsátását tanulmányozta.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek