Petíciót indítottak a túlsúlyos utasok a kényelmesebb utazás érdekében

Jae'lynn Chaney, a népszerű kanadai plus size influenszer petíciót indított a túlsúlyos utazók repülés közbeni védelmére, melyet már több ezren aláírtak – olvasható a Travel and Leisure oldalán.

Jae'lynn Chaney petíciója arra kéri az egyesült államokbeli FAA-t (Szövetségi Légügyi Hivatal), hogy „követelje meg minden légitársaságtól, hogy alkalmazzanak egy egyértelmű ügyfélméret-politikát, amely minden utas kényelmét és jólétét helyezi előtérbe". A petíciót eddig több mint 6900 írták alá, amelyben többek között nagyobb üléseket, a biztonsági övek meghosszabbítását és az alternatív üléselrendezések biztosítására vonatkozó iránymutatásokat követelik.

„Hihetetlen érzés látni, hogy a petíció egyre szélesebb körben terjed, és sok ezer ember gyűlt össze, hogy támogassa ezt a mozgalmat" – mondta Chaney. „Megtiszteltetés volt hangot adni azoknak, akiknek túl sokáig kellett csendben tűrniük. Itt az ideje, hogy az utazási ágazat felismerje az inkluzivitás értékét, és minden utas kényelmét és jólétét helyezze előtérbe" – tette hozzá az influenszer. 

Chaney azt mondta, hogy a petíciót azután indította el, hogy folyamatosan szembesülnie kellett a gyűlöletkeltő megjegyzésekkel, rosszalló pillantásokkal, sőt még fájdalmat és zúzódásokat is szenvedett, miután egy járaton egy elmozdíthatatlan karfájú ülésen kellett több órán át utaznia.

„A cél az, hogy felhívjuk a figyelmet azokra a problémákra, amelyekkel sok utazó szembesül, amikor testük nem illeszkedik a társadalmi normákhoz. Itt az ideje, hogy az iparág felismerje az emberi test és a tapasztalatok sokféleségét, és konkrét lépéseket tegyen annak érdekében, hogy utazás közben mindenki jól érezze magát" – mondta Chaney.

A plus size utasok gyakran szembesülnek rosszindulatú megjegyzésekkel utazás közbenForrás: Shutterstock/Krakenimages.Com

Jelenleg az utazók méretére vonatkozó szabályzatok légitársaságonként eltérőek. A Southwest Airlines például arra kéri ügyfeleit, hogy aki szükségét érzi, előre vásároljon plusz ülést, és a légitársaság utólag visszafizeti az extra helyért fizetett díjat. Egy másik példa az Alaska Airlines, amely megköveteli azon utazóktól, akik nem férnek el kényelmesen egy ülésen, hogy vásároljanak egy további ülést, és visszatérítik az árát, ha a járat szabad üléssel indul.

Egyes légitársaságok a plusz ülőhelyek vásárlását javasoljákForrás: Shutterstock/Artmim

A spektrum másik végén a Delta Air Lines áll, amely bár nem kéri az utasoktól az extra ülések vásárlását, de ha egy utas akadályoz egy másikat, megkérhetik, hogy üljön át egy másik helyre, teltházas járat esetén pedig akár arra is kérhetik, hogy egy későbbi időpontban utazzon.

Tavaly az FAA 90 napra nyilvános véleményézsre bocsátotta az utasok biztonságához szükséges minimális ülésméretek kérdését. A szóvivő elmondta, hogy az ügynökség jelenleg vizsgálja a hozzá érkezett petíciót.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek