2023 nyarától már a repülőkön is mobilozhatunk

2023 nyarától az Európai Unión belüli repülőjáratok utasai a repülés során telefonálhatnak, SMS-ezhetnek és videókat streamelhetnek kedvükre, márpedig erre eddig nem volt lehetőségük.

2023 nyarától már nem kell repülőgép üzemmódba kapcsolni a telefonunkat a gépek fedélzeténForrás: Shutterstock/Rosshelen

Az Európai Bizottság úgy döntött, hogy a légitársaságok a mobil adatátvitel engedélyezése mellett 5G technológiát is biztosíthatnak a fedélzeten, így az utasoknak már nem kell az okostelefonjukat repülőgép üzemmódba állítani a levegőben. Az Európai Unió a tagállamai pedig 2023. június 30-ig kaptak időt arra, hogy a repülőgépeken 5G technológiát biztosítsanak – adta hírül az Euronews.

Dai Whittingham, az Egyesült Királyság repülésbiztonsági bizottságának vezetője szerint, a múltban nem voltak tisztában azzal, hogy a mobiladatok miként befolyásolhatják a repülési kommunikációt.

Félő volt, hogy zavarhatják az automatikus repülésirányító rendszereket" – mondta, és hozzátette, hogy a jelen tapasztalatok azt mutatják, hogy az interferencia kockázata elenyésző.

Kiemelte, tisztában vannak vele, hogy az utazóközönség 5G-t akar, ezért idomulnak, viszont szeretnék, ha ez nem lenne kockázattal a repülés biztonságára. A közösségi oldalakon a kommentelők már vitatják a témát, egyeseket már az ötlettől is kiráz a hideg. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek