Érdekességek a repülőgépekről 1. rész: titkos fényjelzések és rejtett szobák a levegőben

Az átlag utas sok mindent nem tud a repülőgépekről. Azt sem sejtheti, hogy mennyire nem egyszerű feladat több száz utast jól kezelni egy repülőgépen. A stewardesseknek mindent tudniuk kell a fedélzeten zajló történésekről akkor is, ha a gép más-más részén tartózkodnak. Emiatt titkos jeleket is küldenek egymásnak, amelyek a szemünk előtt zajlanak, de nekünk fogalmunk sincs róluk.

Miért világítanak színes fények a fedélzeten?

Ha hosszabb repülőúton utaztok, feltünhet, hogy különböző színű fényekkel világítják meg az utasteret. Nos, ezek a színek nem ad-hoc jelleggel lettek kiválasztva, hanem a légiutas-kísérők használják, ezzel üzenve a gép távolabbi pontján dolgozó kollégáiknak. 

A világ minden táján mosolyogva fogadják az utasokat, bár cseppet sincs egyszerű dolguk a stewardesseknekForrás: Sorbis/Shutterstock

Ha kék fény jelenik meg a fejünk felett, az azt jelenti, hogy egy vagy több utas megnyomta a hívógombot az ülésén, így a stewardessnek segítenie kell. A narancssárga vagy borostyánsárga fény azt tudatja a gépen tartózkodó összes légiutas-kísérővel, hogy valami történik a mosdóban.

A folyamatos narancssárga fény azt jelzi, hogy valaki a mosdóban megnyomta a hívógombot. Ha a lámpa villog, akkor arra figelmezteti őket, hogy aktiválódott a füstérzékelő.

Kék fény jelent meg, ami jelzés a személyzetnek, hogy munkájuk akadtForrás: Shutterstock/Copyright (c) 2017 Sorbis/Shutterstock. No use without permission./Sorbis

A rózsaszín fénnyel azt jelzik egymásnak, hogy telefonhívásra kell válaszolniuk. Állandó rózsaszín fény esetén egyirányú hívásról van szó, a villogó rózsaszín fényt pedig csoportos hívásoknál kapcsolják be. Bár ezek a fénykódok meglehetősen univerzálisak, a repülőgépgyártótól függően előfordulhatnak kisebb módosítások is.

Most már tudjuk, hogy a legtöbb repülőgépen mit jelent, ha a gép belseje rózsaszín fényárban úszikForrás: Jolene Carlier/Shutterstock

Amikor egy repülőgép éjszaka száll le, a légiutas-kísérők tompítják a belső világítást. Miért? Abban a valószínűtlen esetben, ha a gép leszállása rosszul sikerülne, és az utasokat evakuálni kellene, mert addigra a szemük már jobban hozzászokott a sötéthez.

Milyen eldugott helyek rejtőznek a gépeken? 

Bjornpilot azaz Björn kapitány a repülés megszállottainak egyik kedvence, aki a Facebook-oldalán rendszeresen beszámol a levegőben zajló hírekről, és olyan belső információkat oszt meg az érdeklődőkkel, amelyekhez kívülállóként nem juthatnának hozzá.

Bjornpilot "akcióban", itt épppen egy saját, kisebb géppelForrás: Bjornpilot/Facebook

Az egyik videójában például különleges bemutatót tart egy Airbus 350 fedélzetén és a videó közben néhány titkot is elárul a repülőgéppel kapcsolatban. Kiderül, hogy sokkal több dolog van egy ilyen gépen, mint azt feltételeznénk, például egy apró, alvó kabin a személyzet számára, és egy titkos szoba a pilótafülke alatt.

Már maga a pilótafülke is rendkívül izgalmas, vonzó hely - illusztrációForrás: skeeze/Pixabay

Ezt a kisfilmjét úgy kezdi, hogy megmutatja az apró területen kialakított személyzeti pihenőrészt. Ott a pilóták nemcsak leülhetnek, hanem le is dőlhetnek egy kapszulában, amiben függönyökkel leválasztva két ágy is található. Az igazi különlegesség viszont akkor jön, amikor Bjorn egy rejtélyes, keskeny csapóajtót mutat a pilótafülke belsejében, ahonnan egy szűk létra vezet le egy titkos helyiségbe. Nézzétek csak!

Ez egy repülőtechnikai helyiség, ami a padlótól a mennyezetig a repülőt működtető számítógépekkel van felszerelve. Ide tényleg csak az arra felhatalmazott személyzet tagjai léphetnek be. További repülési titkokat, amelyekről még a rendszeres utazók sem tudhatnak, Bjornpilot YouTube-csatornáján nézhettek meg.

Forrás: travelandleisure.com, matadornetwork.com

Címlapfotó: CK Foto/Shutterstock - illusztráció

 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek