Október elején egy hétre bezár a Debreceni Repülőtér

Az ukrajnai háború miatt megháromszorozódott a landoló gépek száma a debreceni repülőtéren, ami számos burkolathibát eredményezett a légikikötő aktív műveleti területén. A sérülések veszélyeztetnék a repülés biztonságát, így a halaszthatatlan javítások miatt október 3-9. között teljesen lezárják a Debrecen Nemzetközi Reptér területét.

A debreceni repülőtér a humanitárius folyosó része (illusztráció)Forrás: debrecen.hu

A forgalomnövekedést a megszaporodott légi járművek jelenléte – katonai gépek, humanitárius szállítmányok, cargo – okozta, így a futópályák állaga gyorsabban romlott, mondta el a turizmus.comnak Vajda János, a Debrecen Nemzetközi Reptér ügyvezető igazgatója. Hozzátette, hogy a javítások teljes köre a terveknek megfelelően év végig befejeződik.

A háború kitörését követően döntés született arról, hogy a debreceni repülőtér a humanitárius folyosó részét képezi, így ennek eredményeként „zajosabb" lett a légikikötő.

Nagyobb felszálló-súlyú gépekről van szó, mint az utasszállítók esetében, sűrűbb érkezéssel és felszállással, ugyanakkor a vadászgépek hajtómű gázsugara is erodálja a pályát.

A körülbelül 20 ezer négyzetmétert érintő felújítás során a futópályákat, az A- és B-gurulóutakat, valamint a forgalmi előteret is renoválják. Többek közt javítják a betontáblák sérült éleit, töréseit, felületi sérüléseit, hézagokat töltenek ki, hibás részeket távolítanak el, egyes betontáblákat teljesen vagy részlegesen cserélnek, illetve karbantartják a meglévő burkolt fedett vízelvezető rendszert.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek