Januártól többet kell fizetni a magyar légtérért

Mint az airportal.hu észrevette, a Repülési jogszabályfigyelő nevű Facebook-oldal szerint az innovációért és technológiáért felelős miniszter december 22-én módosította a magyar légtér igénybevételéért fizetendő díjról szóló korábbi rendeletet.

.Forrás: Budapest Airport

Így január 1-től az útvonalhasználati egységdíj mértéke 29,96 euróról 45,45 euróra emelkedett. Ezt a Magyarország légterében repülő – áthaladó, érkező és induló – járatok után fizetik a légitársaságok, a lerepült távolság függvényében.

A közelkörzeti egységdíj mértéke szintén markánsan, 229,93 euróról 377,28 euróra nőtt. Ezt a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtérről induló járatok, valamint a Budapest közelkörzetben és Budapest Repülőtéri Irányító Körzetben végrehajtott műszer szerinti repülési szabályoknak megfelelően működő repülések után kell megfizetni.

A díj késedelmes fizetése esetén felszámított késedelmi kamat mértéke 9,67 százalékról 9,48 százalékra módosult. A légtér-igénybevételi díjat annak kell megfizetnie, aki a repülés végrehajtása idején a légijármű üzemben tartója volt. Ha az üzemben tartó azonossága ismeretlen, a légijármű üzemben tartójának a légijármű tulajdonosát kell tekintetni, kivéve, ha bizonyítja, hogy más volt az üzemben tartó.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek