Egy négyéves, autizmussal élő kisfiút leszállítottak a repülőről

A Spirit Airlines nem volt hajlandó elismerni egy négyéves kisfiú fogyatékosságát, és ragaszkodott hozzá, hogy arcmaszkot viseljen – mesélte az édesanyja. A légitársaság közölte, hogy a kétévesnél fiatalabbak kivételével minden utasuknak maszkot kell viselnie. Az amerikai iránymutatások szerint az orvosi mentességet élvező utasoknak nem kötelező az arcmaszkok viselése – írja BBC.

Nem nyerte el az emberek szimpátiáját a légicég politkájaForrás: spirit.com

A kisfiú édesanyja, Callie Kimball elmondta, hogy fiával, Carterrel és férjével hétfőn Las Vegasból utazott volna haza, és orvosi igazolásuk is volt a fiúk állapotáról. "Mentesítették a maszkok viselése alól, mert valahányszor maszkot visel, visszatartja a lélegzetét, vagy elkezd kiborulni, és ártani fog magának" – magyarázta a nő, mondván, hogy a fia autista, aki beszélni sem tud.

Amikor a férje bemutatta az igazolást a gyerek állapotáról, a Spirit Airlines Las Vegas-i járaton dolgozó személyzetének, azt mondták: "Az autizmus nem fogyatékosság. Maszkot kell viselnie, vagy le kell szállnia a gépről." A családnak végül az American Airlines légitársasággal sikerült haza repülnie Arkansasba, amely elfogadta a fiú orvosi diagnózisát.

A kisfiú boldogan éli a hétköznapjait, a szülei rajonganak érteForrás: Cameron-Callie Kimball/Facebook

A Spirit Airlines azt nyilatkozta, hogy nem kérdőjelezték meg senki egészségi állapotát, de az ő politikájuk az, hogy az orvosi mentességet nem fogadják el a diagnózis ellenére sem, mert minden utasuknak, kivéve a két év alatti gyermekeket, viselnie kell a maszkot, és ezt elmagyarázták ennek a családnak is.

A társaság hozzátette, hogy 2021. március 22-től már a fogyatékkal élő utasok is mentességet kérhetnek a maszk viselése alól a járataikon.

Az Egyesült Államok Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központja februárban kimondta, hogy a légi utasoknak arcmaszkot kell viselniük, de a fogyatékossággal élők, akik nem tudnak maszkot viselni, mentességet élveznek. A kisfiú édesanyja elelmondta, hogy a fia egyik hobbija a repülőgépek voltak, és nagyon szorongott, amikor leszállították.

"A repülőgépek megszállottja. Ült az ülésén csendesen és kinézett az ablakon, ez a hölgy pedig azt mondta neki: Szállj le!" – mesélte, miközben hozzátette, még soha nem tapasztalt senkitől ilyen fajta megkülönböztetést. Szeptemberben egy hároméves, autizmussal élő gyermek édesanyja mesélte el, hogy a Spirit Airlines megtiltotta a fiának, hogy a társasággal repüljön, miután nem viselt maszkot. A légitársaság közölte, hogy leszállították a járatról, miután káromkodni kezdett a légiutas-kísérőkkel.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek