Ételhulladékból is készülhet repülő-üzemanyag

Jelenleg világszerte gyártanak energiát az élelmiszerhulladékból, nagyrészt metángáz formájában.  Most amerikai kutatók azzal kísérleteznek, hogyan lehet ezt a hulladékot egyfajta paraffinszerű anyaggá alakítani, amellyel repülők is üzemelhetnek.

A kép illusztrációForrás: Alfred Derks/pixabay.com

A tanulmány szerzői szerint az újfajta üzemanyag 165%-kal csökkentheti az üvegházhatású gázok kibocsátását a fosszilis energiához képest, figyelembe véve mind a repülőgépek, mind a hulladéklerakók kibocsátását.

A zöld repülő-üzemanyag előállításának jelenlegi módszerei hasonló megközelítésen alapulnak, mint az autókhoz és tehergépjárművekhez használt biodízelé, vagyis általában valamilyen növényi olajok vagy zsír szükséges hozzá. Jelenleg jobban megéri ezeket az olajokat dízellé, mint repülő-üzemanyaggá átalakítani, mert utóbbihoz több lépéses folyamatra van szükség, ami növeli a költségeket.

A kutatók viszont most egy alternatív módszert fejlesztettek, amelynek segítségével az élelmiszer-hulladék, az állati trágya és a szennyvíz is gazdaságosan alakítható repülő-üzemanyaggá. Az eljárás lényege, hogy mielőtt a nedves hulladék metánná alakulna, megszakítják a folyamatot, így illékony zsírsavak (VFA) termelődik metángáz (CH4) helyett. Ezután a zsírsavakból két, különféle paraffint képeznek, a két forma egyesítésével pedig a keverék 70%-os arányban vegyíthető a szokásos üzemanyaggal, megfelelve azoknak a rendkívül szigorú minőségi kritériumoknak, amelyeket a légügyi hatóságok a repülőgép-üzemanyagok esetében előírnak.

A kutatócsoport célja, hogy 2023-ban már próbarepüléseket végezhessenek a Southwest Airlines-nal. Több környezetvédő csoport azonban szkeptikus a fenntartható üzemanyagok fejlesztésével kapcsolatban, és úgy véli, hogy ez nem más, mint zöldrefestés, és a kibocsátás problémáját valójában az oldhatná meg, ha az emberek kevesebbet repülnének - derül ki a bbc.com cikkéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek