Fenntartható üzemanyaggal repülnek a KLM gépei

A KLM gépei fenntartható üzemanyaggal repülnek az Amszterdam-Schiphol reptérről. A hajtóanyagot, amelynek 80%-kal alacsonyabb a szén-dioxid-kibocsátása, mint a hagyományos keroziné, a Neste állítja elő használt sűtőolaj felhasználásával.

Használt sütőolaj - illusztrációForrás: Muzick Chan/pixabay.com

A légitársaság saját infrastruktúráján keresztül szállítja az üzemanyagot, emellett a Neste csatlakozott a KLM Vállalati Bioüzemanyag programjához, így 100%-ban semlegesítik majd az utazások szén-dioxid-kibocsátását.

A fenntartható üzemanyagot fosszilis hajtóanyaggal keverik majd, az így létrejött elegy pedig nem marad el a megszokott hajtóanyagoktól a minőségi és biztonsági kritériumokban, így tökéletesen megfelel a hagyományos légiüzemanyagi szabványoknak. A keveréket a Schiphol reptér tárolni és szállítani is tudja, így bármikor felhasználható lesz.

Az említett üzemanyag kizárólag hulladékból és más területen hasznosíthatatlan anyagokból készül. Életciklusának legelejétől legvégéig, a szállítást is beleszámolva a fenntartható üzemanyag karbonlábnyoma akár 80%-kal is kisebb lehet a fosszilis hajtóanyagokénál. Mindemellett teljesen kompatibilis a meglévő, nem megújuló üzemanyagokra tervezett infrastruktúrával és gépekkel, amennyiben keverékként használják.

A vásárolt üzemanyagmennyiség azt a 2022-ig tartó időszakot hivatott áthidalni, amíg el meg nem kezdi működését a fenntartható légiüzemanyag gyár a holland Delfzijlben. A KLM és más partnerek támogatásával létrejövő üzem évi mintegy 75.000 tonna üzemanyagot szállít majd a KLM-nek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek