Hibásan működhet a Dreamliner robotpilótája

A Boeing 787 Dreamliner robotpilóta iránysáv-üzemmódja többször rossz útvonalra vezette a repülőgépeket, ezért az amerikai Szövetségi légi irányítás (FAA) előírta a típus repülési kézikönyvének (AFM) módosítását azokban az esetekben, amikor a repülőtér megközelítéséhez az ILS iránysávadóját is használja a személyzet - derül ki az airportal.hu cikkéből - adja hírül az airportal.hu.

Az ANA légitársaság gépe JapánbanForrás: Toshi Aoki/JP Spotters/commons.wikimedia.org

Konkrét eseteket ugyan nem említenek, de valószínűleg a Hongkongban tapasztalt problémák vezettek annak kiadásához. A jelentések alapján előfordulhat, hogy a robotpilóta tévesen az iránysáv elfogását érzékeli, miközben attól akár 20-30 fokkal eltérő irányon repül tovább, túlhaladva a futópálya tengelyén is. Ha ezt nem veszi észre a személyzet, és folyamatosan süllyednek tovább a repülőgéppel a siklópályának megfelelően, akkor akár a földnek is ütközhetnek.

Ezért ezentúl folyamatosan ellenőrizniük kell majd, hogy a végső megközelítéshez valóban megfelelő irányra állt rá a repülőgép, bármilyen jelentős eltérést azonnal jelezni kell és át kell startolni, ha valóban nem a valós iránysávot fogta el a robotpilóta.

A hiba veszélyessége miatt rövid határidővel, már december 18-tól be kell vezetni a módosításokat. Az FAA a direktívát csak átmeneti megoldásnak szánja, mivel a Boeing már dolgozik a hiba kijavításán. Amint ezt elérhető lesz, újabb utasítás várható a hivatal részéről.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek