Hamarosan automatikusan és ingyen szűrik a vörös jelzésű országból érkezőket a francia reptereken

A franciaországi repülőtereken ezentúl automatikusan szűrik a koronavírusra a vörös jelzésű, azaz a járvány szempontjából súlyosnak számító országokból érkezőket – jelentette be  Gabriel Attal kormányszóvivő a BFM hírtelevízióban. "Rendszeresítjük a tesztelést a repülőtéren mindenkinek, aki vörös jelzésű országból érkezik, azaz olyan helyről, ahol a leginkább terjed a vírus" – mondta a kormányszóvivő jelezve, hogy napi kétezer ilyen szűréssel számol a kormány.

A párizsi Charles-de-Gaullereptér I. terminálja madártávlatbólForrás: Dmitry Avdeev/Wikipedia

"Akik meg tudták oldani a tesztet a származási országban, azoknak nem kell újra elvégeztetniük érkezéskor Párizsban, illetve Franciaországban. De be kell mutatniuk egy igazolást, hogy átestek a teszten" – tette hozzá. Elmondta, hogy az általános és ingyenes repülőtéri szűrés "néhány napon belül" megkezdődik a párizsi Roissy-Charles-de-Gaulle és az Orly repülőtereken.

A tesztelés viszonylag kevés utast fog érinteni, miután a vörös jelzésű országokból csak halaszthatatlan okból, külön engedéllyel fogad beutazókat Franciaország.

Ebbe a kategóriában az Európai Unión kívüli országok tartoznak, és nem tartozik közéjük az a 13 ország, amelynek állampolgárai az uniós ajánlások alapján beléphetnek Európa területére. Arra a kérdésre, hogy a kormány tervezi-e kötelezővé tenni a maszkviselést minden nyilvános zárt térben, a kormányszóvivő elmondta: "a franciák felelősen viselkednek, és amikor ajánlásokat kapnak, azokat a nagy többség be is tartja". Jelezte ugyanakkor, hogy a kormány "folyamatosan értékel, és alkalmazkodik a helyzethez".

A kérdés azért merült fel, mert 14 neves orvos szombaton felhívást tett közzé a Le Parisien című lapban, amelyben a maszkviselés kötelezővé tételét kérték a nyilvános zárt terekben annak érdekében, hogy a koronavírus ne kapjon új erőre. Úgy érzékelik ugyanis, hogy az emberek többsége egyre kevésbé tartja be az egészségbiztonsági előírásokat (maszkviselés, fizikai távolságtartás, kézfertőtlenítés).

Franciaországban a koronavírus-járvány halálos áldozatainak száma péntek este elérte a 30 ezret, de a járvány kezdete óta először csökkent ötszáz alá a súlyos betegek száma. Az egészségügyi hatóságok a két hónapig tartó nagyon szigorú karanténidőszak után, májusi vége óta több mint háromszáz járványgócot tártak fel, és többségüket már teljesen felszámolták – írja az MTI.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek