Ki nem találnák, mi készül az eladatlan borból Franciaországban

  A francia pincészetekben és borlepárlóüzemekben a koronavírus okozta kényszerleállások miatt halmozódott fel az a 2 millió hektoliter bor, amit most ipari céllal feldolgoznak – jelentette a francia mezőgazdasági ügynökség.

  A lezárások miatt sok bor maradt a pincészetek nyakán – illusztrációForrás: Matt Lamers / Unsplash

  A borászokon elsősorban az Egyesült Államok irányában elmaradt eladások miatt maradt rajta a hatalmas mennyiségű ital. Az ipari célra végül felhasznált bor, a teljes eladatlan terméknek pedig csak egy kis része. De legalább készül belőle valami hasznos dolog, és nem kell egyszerűen kiönteni.

  Ugyanis kézfertőtlenítő-szerré, valamint bioetanollá (természetes üzemanyaggá) alakul a felesleges készlet.

  A burgundi borászok közül félezren csatlakoztak egy jótékonysági árveréshez is, és 3000 palackot ajánlottak fel összesen. Az egész felajánlás egyharmadát csúcsborok alkotják. A licitből befolyó összeg a régió kórházaihoz érkezik majd meg – olvasható a Theguardian.com oldalán.

  De nem csak a franciáknál, az olasz borászoknál is halmozódtak fel eladatlan tételek, így a Confagricoltura nevű mezőgazdasági szakszervezet már be is nyújtotta az engedélyt és a finanszírozási kérelmet az olasz kormánynak, hogy ezekből is kézfertőtlenítő készülhessen.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!