Ausztrália vezető légitársasága még négy hónapig nem indítja el nemzetközi járatait

Ausztrália legnagyobb légitársasága, a Qantas a következő négy hónapra visszavonta legtöbb nemzetközi járatát azzal az indokkal, hogy a koronavírus világjárvány az év nagy részén át tartani fog. "Az ausztrál határok egy ideig zárva maradnak, így október végéig töröltük a legtöbb nemzetközi járatot" – jelentette be a Qantas nyilatkozatában. A cég szóvivője felidézte az ország idegenforgalmi miniszterének, Simon Birminghamnek nemrégiben tett bejelentését, mely szerint Ausztrália a legtöbb ország felé valószínűleg nem nyitja meg a határait egészen 2021-ig – írja a CNN.

A légitársaság nemzetközi utasforgalma ugyan leállt, de a belföldi utaszáma a múlt héten megduplázódottForrás: N509FZ/Wikipedia

Egyetlen lehetséges kivétel Új-Zéland, Ausztrália szomszédja lehet. A politikusok megvitatták a két ország közötti utazási folyosó létrehozásának lehetőségét, bár hivatalosan még nem született megállapodás. Jelenleg mindenkinek, aki a két ország között utazik, kéthetes karantént kell tartania. A nem ausztrál állampolgárok néhány kivételtől eltekintve nem repülhetnek ezen az útvonalon.

Ha van olyan ország a világon, amellyel újra kapcsolatba léphetünk, akkor az kétség kívül Új-Zéland lenne" – mondta Scott Morrison, ausztrál miniszterelnök még áprilisban.

A Qantas néhány járata a két ország között az elkövetkező hónapokban az előzetes terveknek megfelelően továbbra is jár.

Ha az Ausztrália és a többi ország közötti utazás mégis zöld lámpát kapna, akkor további járatokat vehetünk fel a menetrendünkbe" – tette hozzá a légitársaság.

A koronavírus-járvány világszerte súlyos károkat okozott a légicégeknek, ebben az évben eddig 84 milliárd dolláros veszteséget kellett elkönyvelnie az iparágnak a Nemzetközi Légiközlekedési Szövetség felmérése szerint. A Qantas még februárban előre jelezte, hogy a vírus miatt az év második felében akár 150 millió ausztrál dollárral is csökkenthet a nyeresége, bár ez jóval a világjárvány elterjedése előtt történt. A Qantas egyetlen igazi helyi versenytársa, a Virgin Australia már papíron csődöt jelentett, így a Richard Branson milliárdos által alapított légitársaság most vevőre vár, járatai azonban addig is közlekednek.

Bár a Qantas törli legtöbb nemzetközi járatát, mint a légitársaság szóvivője elmondta, az Ausztrálián belüli utazási igény továbbra is növekszik, mivel a helyi korlátozások lassan megszűnnek. A Qantas Group belföldi utasszáma megduplázódott a múlt héten, 64 000 főre.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek