Erre számítson, ha lemondja a repülőjegy-foglalását

Több légitársaság is törölte járatait a koronavírus miatt, az is előfordulhat azonban, hogy a járat ugyan elindul, de valaki mégsem szeretne utazni. Mire számíthat az, akinek törlik a járatát, és mire az, aki önként mondja le a repülőjegyet? Ezekre a kérdésekre kerestük a választ a Magyarországon leggyakrabban használt fapados társaságok honlapján.

Forrás: NurPhoto/Artur Widak/NurPhoto/Artur Widak

Mint a Wizz Air oldaláról kiderül, a társaság több járatának törlése várható 2020. április 2-ig. Azokat az utasokat, akiket a járattörlések érintenek, az eredeti indulási időpontnál 14 nappal korábban értesítik és átfoglalják a legkorábban foglalható alternatív útvonalra. Aki nem fogadja el az ingyenes átfoglalást, választhatja a teljes visszatérítést vagy a repülőjegy eredeti árának 120%-os kreditben történő visszatérítését.

A légitársaság csak azon utasokat értesíti, akik foglalásukat közvetlenül a wizzair.com weboldalon vagy a légitársaság mobil applikációján keresztül készítették. Azoknak, akik foglalásukat utazási irodán keresztül készítették, fel kell venniük a kapcsolatot azzal a céggel, akinél jegyüket vásárolták.

A nemzetközi szabáloyzások szerint ugyanakkor a légitársaság nem kötelezhető kártérítés fizetésére, amennyiben a járat törlésére olyan rendkívüli körülmények között kerül sor, amelyeket minden ésszerű intézkedés ellenére sem lehetett volna elkerülni, ugyanez vonatkozik arra az esetre, ha a hatóságok tiltják meg az utazást bizonyos országokba.

Amennyiben az utasok önkéntesen törlik járatukat, visszaigényelhetik ugyan a teljes viteldíjat, de kártérítést ebben az esetben sem igényelhetnek, és 20 750 illetve 27 650 forintos törlési díjat kell fizetniük attól függően, hogy az indulástól számítva két héttel korábban, vagy már azon belül mondják le az utazást. Abban az esetben, ha bárki kötelező karatéban van (például egy hotelben), hivatalos igazolás ellenében teljes visszatérítést vagy átfoglalást tud biztosítani a társaság.

A Ryanair március 17. keddtől április 8-ig, három héten keresztül 25 -kal csökkenti rövid távú járatainak számát, elsősorban az olaszországi útvonalakon. Aki szeretné lemondani az utazását, az általában a csomag árának megfelelő lemondási díj megfizetése ellenében teheti ezt meg, kivéve akkor, hogyha a célállomáson olyan elkerülhetetlen és különleges körülmények merülnek fel, melyek hatással vannak a csomag megvalósítására. Ebben az esetben az utasok visszakapják a csomag árát, de kártérítésre nem jogosultak.

A csomagban bekövetkezett bármilyen kisebb változtatás miatt (a repülés ideje 24 óránál kisebb mértékben változik, változik a szállító, változik az indulási vagy érkezési repülőtér a régión belül) szintén nem igényelhetnek kártérítést az utasok. Ha elkerülhetetlen és rendkívüli körülmények miatt a társaság törli a járatát, erről a lemondásról indokolatlan késedelem nélkül értesíti az utasokat.

Mint a Ryanair közleményben bejelentette, az utasok ingyen foglalhatják át jegyüket egy későbbi időpontra, de ha drágább jegyre váltanak, a különbözetet ki kell fizetniük.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek