Csődött jelentett az 58 éves légitársaság, összes járatát törölte

Csődeljárást kért maga ellen hétfőn az Adria Airways szlovén légitársaság, a Kranj Kerületi Bíróságnak három napja van, hogy határozzon a kérelemről – írja a helyi sajtó közleménye alapján a TurizmusOnline.

A Banki Vagyonkezelő Társaság (BAMC) és a Szlovén Állami Vagyonkezelő Holding (SSH) az elmúlt napokban a rendelkezésére álló adatok alapján kivizsgálta a társaságot, és arra a következtetésre jutott, hogy az Adria Airwaysnek sokkal nagyobb a vesztesége a vártnál: az Adria Airwaysnek legalább 28 millió euróra volna szüksége, hogy normálisan tudjon ismét működni.

Az Adria Airways pénzügyi gondjairól régóta cikkezik a szlovén sajtó. A légitársaság 2013-ban került fel a privatizálandó szlovén állami vállalatok listájára, mert pénzügyi nehézségekkel küzdött. Stratégiai partnert azonban többszöri próbálkozás után sem sikerült találni a cég számára.

Forrás: Konstantin von Wedelstaedt / Wikipedia

A német 4K Invest befektetési alap 2016-ban vette meg a vállalatot, a felvásárlást követően pedig eladta a légitársaság összes gépét, és jelenleg bérli azokat. Az Adria Airways flottájában 21 repülőgép található, 558 alkalmazottja van, és 2018-ban 1,23 millió utast szállított. Médiajelentések szerint a vállalat 60 millió euró tartozást halmozott fel a beszállítók felé.

A szlovén kormány 2021-ig nem nyújthat pénzügyi mentőövet a vállalatnak, mert a cég 2011-ben már kapott állami támogatást, és az európai uniós előírások szerint a szlovén állam 10 évig nem segíthet pénzügyileg a cégnek.

Az Adria Airways a csőd bejelentésével egyidejűleg törölte összes menetrend szerinti járatát.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek