Szabotázsakció történhetett az ázsiai légitársaságnál

  Több tucat légiutas-kísérőjét felfüggesztette a munkavégzés alól a Cathay Pacific és új ellenőrzési folyamatokat is bevezet a hongkongi légitársaság, miután több járaton is szabotázsgyanú merült fel. Az eseteket a hatóságok is vizsgálják – írja az Airportal.hu.

  Az intézkedésre azt követően került sor, hogy a légitársaság három repülőgépén is részben, vagy teljesen üres oxigénpalackokat találtak a repülés előtti ellenőrzések során. Az érintett járatok közül az egyiket a Cathay Dragon leánycég üzemeltette. A hordozható légzőkészülékeket a személyzet tagjai használják a vészhelyzetekben, például kabinnyomás-probléma esetén. Nem tudni, hogy a készülékeket hogyan merítették le, és hogy ezért ki a felelős.

  Forrás: Lukas Bieri/pixabay.com

  A légitársaság a munkatársaknak kiküldött feljegyzésében jelezte, hogy az eseteket nagyon komolyan veszik, a legszigorúbb vizsgálatot rendelték el házon belül, de a rendőrség, a hongkongi és a kínai légügyi hatóságok is vizsgálódnak az ügyben.

  Az érintett járatokon szolgálatot teljesítő összes légiutas-kísérőt DA, vagyis "duty to be assigned" státuszba tették, amely gyakorlatilag egyenértékű a repülés alóli felfüggesztéssel. Az intézkedést három járat teljes kabin-személyzetével szemben hozta meg a cég, az indoklás szerint annak érdekében, hogy a vizsgálatokat mihamarabb le tudják zárni.

  A vizsgálat kiterjed az érintett járatokon szolgáló földi kiszolgáló személyzetre, a fedélzeti ellátást szállító cateringes alkalmazottakra, takarítókra és a repülőgép-szerelőkre is. A légitársaság közlése szerint a légiutas-kísérők a felelősek azért, hogy a járatok felszállása előtt minden vészhelyzetben szükséges eszköz működőképes legyen. Az eset következményeként a Cathay azonnali hatállyal repülés közben végrehajtandó ellenőrzéseket vezetett be.

  A légiutas-kísérőknek minden 60. percben ellenőriznie kell a repülőgép fedélzetét, a mellékhelyiségeket és a személyzeti pihenőkabinokat, különös tekintettel a vészhelyzetben használatos felszerelésekre. A személyzetnek bármilyen gyanús körülményt jelentenie kell, beleértve ha szokatlan szagokat, zajokat, vagy hőmérsékletet tapasztalnak a fedélzeten. A repüléseket követően és felszállást megelőzően is extra ellenőrzéseket vezetett be a Cathay Pacific.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!