Újra repülhetnek a balszerencsés Boeingek

A Boeing 737 MAX utasszállítója 2017-ben került a légiforgalomba, de pályafutása nem alakult a legígéretesebben. A repülőgéppel fél éven belül két, hasonló katasztrófa is történt: 2018 októberében az indonéz Lion Air, 2019 márciusában pedig az etióp Ethiopian Airlines Boeing 737 MAX 8 típusú repülőgépe zuhant le röviddel a felszállás után. Emiatt a világ számos repülési hatósága, többek között az európai is átmenetileg repülési tilalmat rendelt el a típusra.

A helyzet hamarosan megváltozhat, miután az Egyesült Államok Szövetségi Légügyi Hatósága (FAA) nemrégiben bejelentette, hogy október végén tanúsító repülést tehet a géptípus. Ez fontos állomást jelent az utasszállító ismételt forgalombaállítása során – írja cikkében a Microsoft News.

Forrás: Steve Lynes / Wikimedia

A hatóság hangsúlyozza, hogy a tanúsítvány megszerzéséhez több, különféle független véleményre és vizsgálatra van szükség, és ez a folyamat mindig garantálja, hogy biztonságos repülőgépdizájnok szülessenek.

Jelenleg több mint 600 Boeing 737-es várakozik a földön, miközben a gyártó a korábbi szoftver változtatásait teszteli. (Ezek a programok lehettek felelősek a balesetekért.) Az FAA mérnökei hónapok óta dolgoznak a gyártó céggel, és ha az említett repülésen minden a várakozások szerint történik, a gépeknek még akkor is további ellenőrzéseken kell keresztülmennie.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek