Augusztustól éjszakai repülési tilalom lesz Ferihegyen

Augusztustól bevezetik az éjszakai repülési tilalmat Budapest felett éjfél és hajnali öt óra között, a mélyalvási időszakban tervezetten nem szállhatnak majd fel és le repülőgépek a Liszt Ferenc-repülőtéren. Az erről szóló megállapodást Tarlós István főpolgármester és Palkovics László innovációs és technológiai miniszter jelentette be kedden sajtótájékoztatón – írja az MTI.

Forrás: Budapest Airport

A Légiközlekedési és Repülőgépipari Tanács ülése után tartott sajtótájékoztatón Tarlós István azt mondta: a miniszter ígérete szerint augusztustól "biztosan működik" majd az éjszakai repülési tilalom. Ugyanakkor lehetnek rendkívüli helyzetek, amikor abban az időszakban is leszállási lehetőséget kell majd biztosítani repülőgépeknek – tette hozzá.

Palkovics László közölte, a repülési tilalom azt jelenti, hogy 0 és 5 óra között manővert Budapest felett nem lehet majd tervezni. Majd hozzátette, szankcióként zajvédelmi díjat vezetnek majd be, az érintett lakosság számára pedig újból meghirdetik az ablakszigetelési programot.

Öt évvel ezelőtt itt a Travelón is írtunk arról, hogy több ezer család szenved a ferihegyi légiforgalomtól, mert egyik napról a másikra megváltoztatták a fel-és leszállási útvonalakat, a repülők pedig a házaik felett 50-100 méterrel röpködtek. Azóta pedig csak egyre több a le- és felszálló repülő, amely még nagyobb zajterhelést okoz többek között a X., XVI., XVII., XVIII. és XIX. kerületi lakosoknak. A repülőtér zajterhelésének ügye néhány hete ismét előkerült, akkor felmerült lehetőségként is, hogy vidékre költöztetnék a fapadosokat, amiből nagy valószínűség szerint nem lesz semmi

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek