Másfél nap alatt több mint százezer utast érint a francia sztrájk

Hatalmas sztrájk van Franciaországban, a légiforgalmi irányítók 35 órás munkabeszüntetési akcióban veszek részt.

A francia közszolgálati szektort átfogó sztrájk részeként a francia légiforgalmi irányítók is letették a munkát. A munkabeszüntetés május 8. este 19.00 órától május 10. reggel 5.00 óráig tart, írja az AIRportal.hu.

Az easyJetet különösen rosszul érinti a francia sztrájkForrás: imagii/Pixabay

A sztrájk nemcsak a Franciaországba tartó, vagy onnan induló járatokat érinti, hanem az ország légterén áthaladókat is. Így sokat kénytelenek törölni, vagy jelentős késéssel indítani. A munkabeszüntetés a francia légitársaságok mellett leginkább a londoni székhelyű easyJetet érinti, mivel a fapados társaság járatainak 65 százaléka a francia légtéren halad keresztül.

A pontos hatásokat nehéz előre megjósolni. Annyi már most biztos, hogy az Airlines for Europe szövetség közlése szerint a tagjainak több mint 550 járatot kell törölnie, ami 75 000 utast érint, másfél nap alatt. Azonban ha hozzávesszük a késve érkező járatokat, és mindazokat a légitársaságokat, akik nem tagjai a szövetségnek, úgy már több mint 100 000 utasról beszélünk.

A helyzet várhatóan az év további részében sem fog jelentősen javulni, mivel a főszezon idején további sztrájkokra lehet számítani. Az Airlines for Europe arra kérte a francia jogalkotókat, hogy kötelezzék az alkalmazottakat, hogy minimum 72 órával a tervezett munkabeszüntetés előtt jelentsék be a sztrájkot.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek