Nagy diadalt aratott a bíróságon a Ryanair

Nagy az öröm a Ryanair fapados légitársaság háza táján, ugyanis egy dublini bíróság nekik kedvező határozatot hozott. A diszkont cég közleménye szerint a Swords Kerületi Bíróság úgy döntött, a Ryanair nem köteles kompenzálni azokat az utasokat, akiknek törölték a járatát, esetleg késett a gépük sztrájk miatt.

A bíróság február 27-i döntésének fő indoka ugyanis az, hogy a sztrájk mint olyan, a Ryanair hatókörén kívül eső dolog, kvázi vis maior eset.  

A Ryanair megjegyzi közleményében, hogy az uniós szabályoknak megfelelően mindent megtett érintett utasai ellátására: segített szállást találni, étkezést vagy továbbutazást biztosítani. De egy biztos, nem kell kifizetnie a jegyárakat, ha sztrájk esete forog fenn.

Ryanair B737Forrás: Wikipedia / WikiABG

Kenny Jacobs, a Ryanair egyik vezetője elmondta, üdvözlik a bíróság döntését. Hozzátette érdekes módon, hogy ha a sztrájkok a Ryanair irányítása alatt lennének, nem is történnének meg, így késések és járattörlések se történnének (a sokszor kizsigerelt dolgozókról nem írt Jacobs). Hozzátette, több helyi spanyol bíróság is úgy döntött korábban, mint az ír.

Legutóbb tavaly szeptemberben volt sztrájk, az a Ryanair történetének legnagyobb, több ország munkavállalóit érintő munkabeszüntetése volt. A sztrájk első napján 250 járatot töröltek és utasok tízezrei ragadtak ott, ahol épp voltak. A személyzet egyik fő követelése az volt, hogy ne az ír jogszabályok szerint, ottani szerződéssel foglalkoztassák őket, mert így nem férnek hozzá a saját országuk tb-jéhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek