Mesterséges intelligencia segít lefaragni a késéseket a Heathrow-n

Egyelőre csak tesztelik a rendszert, amely rossz látási viszonyok esetén segíthet abban, hogy minimalizálják a késéseket a londoni reptéren.

A teszt a "Digital Tower Laboratory" projekt része, melyben a fejlesztők a repülőtéren felállított ultra HD, 4K felbontású kamerák képeit, a mesterséges intelligencia és gépi tanulás technológiáit kombinálják egymással, írja az AIRportal.hu.

Tesztüzem a Heathrow reptérenForrás: www.nats.aero

Mit jelent ez pontosan? Jelenleg adott egy 87 méter magas irányítótorony, amely jó időben tökéletes ugyan, de például köd esetén már nem láthatóak innen rendesen a kifutópályák. Ekkor jönnek képbe a radarok, viszont ilyenkor a reptér kapacitását 20 százalékkel korlátozni kell, azaz lassabban szállhatnak le egymás után a gépek. Az új rendszer mindezt kiküszöbölheti, így jóval kevesebb lesz a késés is a reptéren.

Márciusig folyik a tesztüzem, addig több mint 50 ezer repülőgép mozgását vizsgálja a rendszer. Ha élesben is működik majd, akkor is csupán támogató eszközként fognak támaszkodni rá, a döntéseket továbbra is a szakemberek hozzák meg, nem a gépek.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek