Elkészült az első, az egész Földet lefedő repülőgép-követő rendszer

Teljessé vált a világ első, az egész Földet lefedő repülőgép-követő rendszere azzal, hogy pályára állt az Aireon rendszerének utolsó műholdcsomagja is, írja az AIRportál. A repülőgép-követő rendszer néhány héten belül éles üzembe állhat.

Az új rendszer rengeteg pozitív változást hozForrás: www.aireon.com

Az igazi újítást az jelenti, hogy űrbe telepített műholdak veszik a repülőgépek által automatikusan küldött adatokat (ADS-B – Automatic Dependent Surveillance-Broadcast). Az utolsó műholdcsomagban összesen tíz darab Iridium NEXT műholdat küldtek fel, így összesen 75 darab egység kering most a Föld körül. A teljes hálózatból 66 működik folyamatosan, 9 pedig tartalékként szolgál.

Az Aireon rendszere a légiforgalmi irányítás és a légitársaságok számára is lehetővé teszi, hogy pontos képet kapjanak a légtérben zajló forgalomról, még a radarfedés nélküli területeken is.

A frissen kiépült rendszer a cég szerint rengeteg pozitív változást hoz majd a légiközlekedésben, többek között mindig minden repülőt látni lehet majd, így többé nem fordulhat elő, hogy egy gép egyszerűen eltűnik a radarképernyőről, mint például a Malaysia Airlines 370-es járatával történt 2014-ben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek