Már alig bírja az utasok tömegét a prágai reptér

Több mint 16 millió utast kezelt december 11-ig a prágai Václav Havel nemzetközi repülőtér, ami új rekordot jelent. Az év végéig az utasok száma meghaladja a 16,8 milliót, ami éves összehasonlításban 9 százalékos növekedést fog jelenteni – idézi az MTI a repülőtér hétfői közleményét.

„Az utasok száma már harmadik éve rekordmértékben növekszik. Az idén mintegy 1,4 millióval több utast fogunk kezelni, mint 2017-ben. A jövő évben további 3-5 százalékos növekedéssel számolunk” – mondta Václav Rehor, a prágai repülőtér igazgatótanácsának elnöke.

prágaForrás: WikiPhoto.Space/A.Savin / Wikipedia

A prágai repülőteret napi átlagban 46 ezer utas veszi igénybe, és számuk növekedése meghaladja az európai átlagot. Nyilvánvaló, hogy a repülőtér mai állapotában lehetőségei határán mozog, ezért szükség van a bővítésére. Néhány beruházást, amik bővítik a légikikötő befogadóképességét és komfortját, már jövőre befejeznek.

A legfontosabb kapacitásbővítő projektnek, egy második le- és felszálló pályának 2022-ben kellene elkészülnie. Átadásával a prágai repülőtér évi 20 millió utas kezelésére lesz alkalmas.  

Prágából a jelenlegi téli időszakban 42 ország 114 városába lehet eljutni repülővel. A leginkább keresett cél már hosszabb ideje London, ahová az idén december közepéig már több mint 1,28 millióan utaztak.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek