Vadászgépet "temetnek el" Prága mellett

  Vadászgépet "temetnek el" Prága mellett.

  Egy szovjet gyártmányú, régi MiG-21 vadászgépet ásnak el a földbe vasárnap a Prága melletti Dolní Brezanyban. Roger Hiorns brit képzőművész Repülőtemetés című performansza a prágai Galéria Rudolfinum megalakulásának századik évfordulóját ünnepli - írja az MTI.

  Roger Hiorns installációit és képzőművészeti alkotásait két évvel ezelőtt láthatták az érdeklődők a neves prágai galériában. David Korecky, a Galerie Rudolfinum kurátora szerint akkor állapodtak meg abban, hogy a galéria fennállásának centenáriuma alkalmából Hiorns Prágába jön és eltemeti a cseh hadsereg légierejének kiselejtezett, forgalomból kivont vadászgépét.

  Fotó: Bernard Spragg NZ / Flickr

  "Hiorns az emberi munka elherdálásának témájával foglalkozik, arra szeretne rámutatni, hogy az ember gyakran fecséreli el tudását és erejét olyan dolgokra, amelyek értelme és jelentősége vitatható" - magyarázta David Korecky, hozzátéve, hogy a szobrászati performansznak társadalomkritikai háttere is van, mert rámutat a féktelen fegyverkezési versenyre.

  Az 1971-es gyártmányú szovjet vadászgépet az ELI Beamlines szuperlézerközpont telkén ássák el, helyét - amelyet a jövőben ingyen lehet látogatni - táblával jelölik meg.

  Szóljon hozzá
  0 hozzászólás
  Elsőként értesülne legfrissebb híreinkről és induló nyereményjátékainkról? Regisztráljon és iratkozzon fel hírlevelünkre! Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

  Utazzon!
  Az oldalról ajánljuk!