Így leplezd le a rejtett kamerát a szálláshelyen!

Sokan nem is gondolják, hogy önfeledt nyaralásuk során kémkamerák kukkolhatják őket szállodai szobájukban, és a róluk készült felvételek az interneten, netán felnőtt tartalmakat szolgáltató oldalakon végzik. Mutatjuk, miként vadászd le a rejtett kamerákat, hogy ne válj áldozattá!

A titkos megfigyelés egyre gyakoribb veszélyt jelent az utazókra. Az Origo egy korábbi cikkében beszámolt az esetről, hogy írországi utazása során egy család felfedezte szállásán, hogy egy füstjelzőbe rejtett kamerával élőben közvetítik őket az interneten keresztül.

A kukkoló kamerák titkos rejtekhelyei egészen változatosak.Forrás: Sergey Privalov/Shutterstock

Rejtett kamerákat rendszeresen helyeznek el szállodai szobákban, magánszálláshelyeken, tengerjáró hajók kabinjaiban, sőt a repülőgépek mosdóiban is, így sok utazó elgondolkodhat, vajon őt és partnerét, vagy akár egész családját is figyeli éppen egy? - írja a CNBC.

A megfigyelő eszközök áldozatai leggyakrabban üzletemberek, politikusok, aktivisták és újságírók, de hétköznapi turistaként bárki lehet célpont, hogy titkon meglesett intim pillanatait fizetős oldalakon tegyék nyilvánossá.

A kémkamerák, ahogy nevezik őket, egyre kisebbek, egyre nehezebb ezeket megtalálni, és könnyen megvásárolhatók. Az ébresztőóráktól a légfrissítőkön és a vizes palackokon át a fogkefetartókig a legváltozatosabb helyekre vannak beépítve. Gyakran a szokványos háztartási cikkek rejtik ezeket, amelyek tökéletesen illeszkednek a szoba dekorációjához.

Mi is írtunk arról korábban, hogy az Egyesült Államokban egy egy Airbnb szálláson töltőnek álcázott kamerát fedeztek fel a vendégek. Ezek a kis kémeszközök megvásárolhatók üzletekben vagy online, például olyan kereskedőknél, mint a Walmart vagy az Amazon.

Ráadásul manapság az elhelyezés után már semmit sem kell tenni a kamerával a felvétel kinyeréséhez, a tulajdonosok az élő felvételeket közvetlenül a telefonjukra közvetíthetik – magyarázta Pieter Tjia, a szingapúri székhelyű OMG Solutions technológiai szolgáltató cég vezérigazgatója.

A legrosszabb, hogy a kukkolók eladhatják a felvételeket szexuális tartalmú oldalakra, ahol az több ezer alkalommal is megtekinthető lesz - tette hozzá.

Forrás: Shutterstock

Nem csoda, hogy a nagy nemzetközi tartalomszolgáltató portálok – a YouTube-tól a TikTokig – tele vannak olyan videókkal, amelyeken a rejtett kamerák megtalálásának egyszerű módjait ajánlják. De vajon működnek az ajánlott javaslatok?

Ennek kiderítésére Tjia és csapata 27 kamerát rejtettek el egy otthonban, majd általánosan ajánlott eszközöket bocsátottak rendelkezésre ezek megtalálásához az CNBC újságírójának.

Az amerikai lap munkatársa összesen öt tesztkört végzett, hogy megtudja, melyik módszer a leghatékonyabb.

1. teszt: szabad szemmel
Először a szobákat vizsgáltam meg a legegyszerűbb és legolcsóbb módszerrel: szabad szemmel. "Kollégám, szobáról szobára járt, és megjegyezte, hogy semmi sem tűnt oda nem illőnek vagy gyanúsnak. 20 perces keresgélés után végül talált egy kamerát egy működő órába rejtve, ami azért tűnt fel neki, mert az óra nem a pontos időt mutatta" - mesélte a lap egyik munkatársa. 

Költség: 0 dollár | Talált kamerák: 1

Forrás: Shutterstock/Yevhen Prozhyrko

 

2. teszt: mobiltelefon használata
A tesztelő erre a körre letöltötte a Fing nevű népszerű alkalmazást, amely olyan Wi-Fi hálózatokat keres, amelyeket az eldugott kamerák használhatnak. Emellett telefonja zseblámpáját is használta, hogy könnyebben megláthassa a rejtett kamerák lencséit, ami egy általánosan javasolt ajánlás. Az alkalmazás azt mutatta, hogy 22 eszköz csatlakozik az ottani Wi-Fi-hez, de egyetlen kamera sem. Tjia elmagyarázta, hogy amikor csapatának tagjai beállították a kamerákat a házban, egy második vezeték nélküli hálózatot is létrehoztak. Ezután csatlakoztatták a rejtett kamerákat ehhez a hálózathoz, megkerülve a szálloda fő WI-FI hálózatát.

"Az alkalmazás gyengesége, hogy megmutatja ugyan, hogy a kamerák a házban vannak, de azt már nem, hogy pontosan hol találhatók" - tette hozzá.

A munkatársnak, amikor a telefonját zseblámpaként használta, nagyobb szerencséje volt. Így három kamerát talált - egy Wi-Fi átjátszóban, egy inggombban és egy mackóban. Az utolsót, úgy mint az ébresztőórát, egy furcsa hiba miatt szúrta ki. "Nyelvtanilag nem helyes" – mondta a medve pólóján olvasható feliratról, mielőtt kamerát talált az egyik szeme mögött. Tjia elmondta, hogy a legtöbb rejtett kamerát Kínában gyártják, ahol ironikus módon betiltották használatukat.

Költség: 25 dollár/év az alkalmazás-előfizetéséért | Talált kamerák: 3

3. teszt: Rádiófrekvenciás detektor használata
Mivel a 27 kamerából mindössze négyet talált meg a portál munkatársa, ideje volt a rejtett kamerák felderítésére tervezett kézi eszközök felé fordulni, ilyen a rádiófrekvenciás detektor, amely sípol, ha közel kerül egy kémkamerához.

"Ezek akkor működnek, ha a kamerák be vannak kapcsolva és Wi-Fi-hez csatlakoznak, ami azt jelenti, hogy nem találnak olyan kamerákat, amelyek SD-kártyát használnak az adatok tárolására" - mondta Tjia, és hozzátette, hogy hajlamosak a téves riasztásokra is.

A készülékben beépített lencsedetektor is volt, de a csipogás annyira zavarónak bizonyult, hogy az újságíró egyetlen kamerát sem talált ezzel az eszközzel. Még akkor is sípolt, amikor a ház olyan részein tartózkodott, ahol egyáltalán nem volt kamera – mondta Tjia.

Költség: 100–200 dollár | Talált kamerák: 0

4. teszt: Lencsedetektor használata
A következő eszköz egy egyszerű lencsedetektor volt, amely olcsó, hordozható és könnyen használható. A készülék infravörös fényt bocsát ki, amely piros pontként verődik vissza a kamera lencséjéről. A probléma csak az vele, hogy ahhoz, hogy működjön, közel kell lennie a kamerához. Az online népszerűsége ellenére a CNBC munkatársa mindössze két megfigyelő eszközt talált a lencsedetektorral – az egyiket egy illóolaj-porlasztóban, a másikat pedig egy mesh Wi-Fi routerében.

Költség: 50 dollár | Talált kamerák: 2

5. teszt: Fejlett lencsedetektor használata
Az utolsó teszthez egy kifinomultabb lencsedetektort használt a kamerák után kutató. A távcsőhöz hasonlító eszköz, a fényképezőgép lencséjéről visszaverődő fényt is érzékeli. Ez az eszköz azonban távolról is működik, lehetővé téve, hogy érzékelje a kamerákat a szoba túloldaláról. Erősen megvilágított vagy sötét helyiségekben is működik - hangsúlyozta Tjia.

Forrás: Shutterstock/Vvvproduct

Találtak kamerákat ezzel az eszközzel egy papírzsebkendős dobozban, bőrtáskában és iratok közé elrejtve az íróasztal alatt. A tesztelő megjegyezte, hogy a detektor használatánál számít a megfelelő szög: az eszköznek egyenesen az objektívbe kell "néznie", hogy lássa azt. 

Összesen 11 kamerát találtak ezzel az eszközzel, többet, mint a többi tesztkörben együttvéve.

Költség: 400 dollár | Talált kamerák: 11

Összességében a CNBC munkatársának 27 kamerából 17-et sikerült felkutatnia, ami nem rossz eredmény, de nem is kiemelkedően jó, különös tekintettel a tetemes időre, amit a keresésre áldozott.

„Amikor az ember hosszú utazás után megérkezik egy hotelbe, sokszor nagyon kimerült" – mondta. „A legutolsó dolog, amihez kedve van, hogy egy órát töltsön minden zeg-zug átvizsgálásával, csak hogy megtalálja a rejtett kamerá(ka)t."

A Sprout Social adatszolgáltató cég szerint az elmúlt két évben közel 400%-kal nőtt a rejtett kamerákkal kapcsolatos közösségi médiában megjelenő bejegyzések száma. Számtalan cikk foglalkozik azzal, hogy gyors és egyszerű megoldást találjon a növekvő problémára. Sajnos ebben a macska-egér harcban a kameráké az előny. Az észlelőeszközök egyre jobbak ugyan, de a kamerák nagyon ügyesen el vannak rejtve – mondta a szakember.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek