16 órás repülőútra indulunk? Tippek a jó alváshoz!

Egy rövid repülőúton általában nincs gond az elalvással, vagy rögtön elnyom minket az álom, vagy eszünk egy sütit, megiszunk egy palack vizet és már a leszálláshoz készülődik a gép. De mi van akkor, ha több mint 10 órát kell a turista osztály székében üldögélnünk?

Valamikor 2016 és 2017 között kijutottam Dél-Korea fővárosába Szöulba és Tajvan szigetére Taipeibe. Mindkét út nagyon hosszúnak bizonyolt. Szöulba Prágából repültem tovább, Taipei városába pedig Bécsből indult a gépem. Már napokkal az indulások előtt mentálisan is megpróbáltam magam felkészíteni a hosszú-hosszú repülőútra, de végül oda jutottam, hogy a megfelelő figyelemelterelés lesz a leghatékonyabb megoldás a turistaosztály "szenvedéseire".

Forrás: Shutterstock.com

De mielőtt rátérnék az "elterelési hadművelet" egyes - számomra be is vált - részeire, hadd jelezzem azoknak, akik előtt éppen most áll egy több mint 10 órás repülőút, hogy nem olyan vészesen rossz a helyzet, mint a blogokon és a Facebook-posztokban olvasni lehet. Ha pozitívan állunk az utazáshoz, örülünk és készülünk az apró dolgokra, amikkel a légi személyzet mindig meglepi az utasokat, és a szokatlan helyzet felé is nyitottan fordulunk, akkor nem érhet minket túl nagy baj.

Ha viszont már kezdettől fogva szőrnyülködve állunk hozzá a hosszú repülőúthoz, akkor elég nehéz lesz kikecmeregni ebből a tudatállapotból - és saját magunknak rontjuk el előre az utazás élményét. Nézzük is a tippeket, amik kényelmesebbé tehetik a turistaosztályon való utazást, és amik segítségével talán a következő napi programot felborító jet lag is elkerülhető:

Az ülőhely kiválasztása

Ha van rá lehetőségünk (valószínűleg drágább lesz az ára) de válasszunk ablak melletti helyet, vagy szélső ülést. Az ablak melletti azért jó, mert így van hova hajtanunk a fejünket alvás közben, illetve egy kis személyes teret is kapunk, hiszen az egyik oldalunkon nem ül senki. Viszont ha nem bírjuk a sok ülést, és a lábunk hajlamos bedagadni a hosszú utazások alatt, akkor inkább a folyosó mellé foglaljunk helyet. Így az is biztos nem kell senkink átmásznunk, ha szeretnénk nyújtózni egy kicsit, vagy ki kell mennünk a mosdóba, miközben mindenki más szunyókál.

Öltözzünk kényelmesen, rétegesen

Viccesen hangzik, ha azt írjuk, öltözzünk alkalomhoz illően, de tényleg így van. Ajánlottak a kényelmes, laza ruhák. Ha van kis poggyászunk - szék alatti, vagy fedélzeti kiskoffer - akkor tegyünk bele egy könnyen előkapható, kényelmes nadrágot a farmer vagy a szoknya helyett, ami rajtunk van.

A lábat feltenni csak akkor szabad, ha nem zavarunk vele senkitForrás: Shutterstock.com

A cipő mindig legyen olyan, amiből könnyen ki tudunk bújni, és akkor is belecsusszan a lábfejünk, ha netán mégis bedagadt. Akinek szüksége van rá, semmiképpen se hagyja otthon a kompressziós harisnyáját, térdzokniját. Senki nem látja, de életet menthet. És ha van rá lehetőségünk, mert nem ül mellettünk senki, akkor zokniban tegyük fel a lábunkat a mellettünk levő ülésre, hogy jobb legyen a vérkeringésünk.

Relaxáljunk, frissüljünk fel

Egy hosszú út során a legtöbb légitársaság - bizony turistaosztályra is - összekészít az utasoknak egy menő neszeszert, amiben a kihajtható fogkefétől az arckrémen át a fésűig, minden van. Sőt már olyan gyógynövénykészítményeket is csempésznek bele, amik segítenek az ellazulásban, pihenésben. Sokkal jobb megoldás ez, mint a méregdrágán kirendelt alkohol. Ne legyünk restek használni az illóolajokat vagy testápolókat, amit felkínálnak.

Csak akkor együnk, ha kívánjuk

A fent említett mindkét út során megesett velem, hogy a reggelire kínált meleg ételre ránézni sem tudtam, pedig nem volt vele semmi baj. Helyette kértem egy zsemlécskét és egy kis vajat. Ezzel azt szeretném jelezni, hogy csak akkor fogadjuk el az ételt az utaskísérőtől, ha tényleg kívánjuk. Csak azért enni egy hosszú repülőúton, mert kell, nem javasolt. Hallgassunk a gyomrunkra, igyunk vizet, gyümölcslevet, teát. 

Forrás: Shutterstock.com

Ha pedig egy olyan finomság és nem várt étel érkezik vacsorár, mint a koreai bibimbap, ami az ország egyik nemzeti étele, akkor fogyasszuk el jóízűen! Számomra maradandó élmény volt, mivel itt tudatosult bennem igazán, hogy egy olyan úti cél felé tartok, amit már évek óta látni szeretnék a saját szememmel. A vicces pedig az volt, hogy még elkészítési útmutató is járt az összekeverős egytál ételhez az európai és amerikai utasok számára.  

Hallgassunk zenét, vagy meditációt

Légitársaságonként eltérő a fedélzeti szórakoztatóegység kínálata, de az biztos, hogy a sorozatoktól a filmeken keresztül a zenei albumokig, ma már mindenbe belenézhetünk, hallgathatunk. De ha valami másra vágyunk, akkor repülő üzemmódban nyugodtan használjuk és hallgassuk a telefonunkra letöltött zenéket, podcastokat, vagy meditációs hanganyagokat.

Forrás: Shutterstock.com

Ha pedig tudjuk, hogy egy idő után elfárad a fejünk a sok "nyüzsgéstől" akkor invesztáljunk be egy zajszűrő fülhallgatóba, vagy vegyünk egy pár minőségi füldugót utazás előtt. 

Párna és szemtakaró

Egy jó utazó párna felbecsülhetetlen érték. Ha van, semmiképpen ne felejtsük otthon, ha nincs vegyünk egy jó minőségü, könnyen elpakolható darabot. A nagyon puha, lötyögős párnák egy ilyen úton nem jók semmire, de az internetes csodapárnáknak sem kell feltétlenül bedőlni. Elég egy közepesen kemény fánkpárna, ami lehetőleg hátul összekapcsolható - valamint az sem rossz, ha megfelelően vesszük fel, ahogy a videó is mutatja.

A másik ajánlott alvást segítő kiegészítő a füldugó és a párna után, a szemtakaró. Lehet vicces, puha, pufi vagy vékony, a lényeg, hogy ne engedje át a fényt és ne legyen túl szoros a pántja, de ne is csússzon le az orrunkra. Ha ezekre a dolgokra odafigyelünk, vagy csak a felét nem felejtjük el, és örömmel nézünk az utazás elébe, akkor sokkal jobban fogjuk bírni a repülőutat. Akik mostanában indulnak hasonló útra, azoknak hajrá!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek