Az impresszionizmus és a fotográfia kapcsolatáról mesél a madridi múzem

Október közepén nyílt meg a madridi Thyssen-Bornemisza Múzeumban az Impresszionizmus és a fotográfia című időszakos kiállítás, mely a festészet és a fotózás kapcsolatát feszegeti - tudtuk meg a múzeum honlapjáról. Jó hír, hogy ezt a tárlatot és a múzeum többi kiálllítását is hétfői napokon 12 és 16 óra között ingyenesen lehet látogatni.

Edgar Degas festményeForrás: The Yorck Project (2002) 10.000 Meisterwerke der Malerei (DVD-ROM)

Az 1830-as évek végétől kezdve az első dagerrotípiáknál, majd a későbbi években a papírfotókon is felfedezhetők az impresszionista technikák, hiszen a fényképezés és a festészet közötti kapcsolat nagyon szoros volt. A fotósok, például Le Gray, Cuvelier, Nadar vagy Disderi fényképezőgépének mesterséges perspektívája, hogy csak néhányat említsünk, Manet, Degas és más fiatal impresszionisták új nézőpontjának kialakulását ösztönözték.

A fényképezés nemcsak forrásként, hanem technikai inspirációként is használta az impresszionizmust, mind a fény tudományos megfigyelésében, mind az aszimmetrikus és levágott tér ábrázolásában. Hasonlóképpen, az új impresszionista szemlélet befolyása miatt néhány fotós aggódni kezdett képeinek érvényesüléséért, és megoldásokat keresett arra, hogy fényképei kevésbé pontosak legyenek.

Dagerrotípia készítő portréja, Ismeretlen művész; 1845.Forrás: The J. Paul Getty Museum/Wikipedia

A kiállítás, melyet Alarcó Paloma készített, kilenc tematikus fejezetre tagolódik. Az erdő, a figurák a tájban, a víz, a vidéken, a műemlékek, a város, a portré, a test és az archívum témáiban egyaránt láthatunk festőket és fotósokat is. 

A múzeum magyar hangzású neve egyébként nem véletlen. Érdekesség, hogy a gyűjteményt adományozó család egyik tagja teljes nevén Hans Henrik Ágost Gábor volt, Báró Thyssen-Bornemisza de Kászon et Impérfalva, aki magyar édesanyja, Margit révén jutott a nemesi címhez.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek