Ezek a legdrágább városok egy üzleti útra

Az üzleti utakban általában az a jó, hogy nem az ember fizeti magának, hanem jó esetben a cége. Azonban a vállalatoknak se mindegy, mennyit csengetnek ki alkalmazottuk elküldésére a világ másik felébe. Az ő döntésüket is segítheti a CNN-en közölt lista, ami bemutatja az üzleti utazás szempontjából legdrágább városokat.

A menedzsmenteknek tanácsokat adó ECA International mérte fel globálisan, melyik városban mennyire drága létezni egy üzleti út vagy konferencia során. A listát ismét az amerikai New York vezeti, a tavalyi listáról pedig egy másik amerikai (fő)város, Washington is bekerült (a negyedik helyre). Mivel a dollár erősödött az utóbbi időszakban, az USA is megdrágult, így a kaliforniai nagyvárosok – Los Angeles és San Francisco – is bekerültek a top 10-be.

A legdrágább városok még mindig Svájcban vannak, négy is található a legdrágább tízben. Genf globálisan második, tehát Európa legdrágábbja.  

Új szereplő a tízes listán az izlandi főváros, Reykjavík, ami a mezei turistáknak is baromi drága, de most már az üzleti utazóknak is az. Az északi városban kevés a hotelszoba, pedig az igény nagy lenne rájuk, így viszont a szállások árai szálltak el. Reykjavíkban emellett általánosságban is sokat el lehet költeni élelmiszerre, szolgáltatásokra stb.

A Chrysler Building sziluettje az egyik legjellegzetesebb New Yorkban, az üzletileg méregdrága városban.Forrás: temprb0/Pixabay

A lista a négycsillagos hotelekben való megszállást veszi alapnak, de a (tömeg)közlekedés, taxizás és étkezés költségeit is beépíti. A listáról amúgy kiesők is voltak: Afrika egyik legdrágább városa, az angolai Luanda tavaly még a negyedik volt, idén már nincs is a top 10-ben. Ennek oka, hogy az olajban gazdag, a polgárháborús múltat már elég rég maga mögött tudó állam gazdasága erősödik, a biztonság fokozódik, így a szállások árai is csökkennek.

Azt is számításba veszi az ECA, hogy az adott ország devizája hogy teljesít, hisz mindent a dollárhoz igazítva mérnek. Ennek megfelelően imbolyog például London teljesítménye, hisz a Brexit miatti káosz okán össze-vissza ugrál a font árfolyama. Ráadásul szintén a Brexit hatása, hogy üzletileg már nem lesz annyira fontos a város, így eshetnek az árak.

St-Martin-in-the-Fields templom, London.Forrás: AC Manley / Shutterstock.com

Az ECA összességében azt javasolja az üzleti útra készülőknek, hogy folyamatosan figyeljék a városok helyzetének alakulását, és persze kerüljék el a turisztikai főszezonokat. És akkor következzen a lista a dollárban megadott, naponta ezekben a városokban elköltendő pénzzel (egy dollár kb. 280 forintot ér e pillanatban):

  1. New York, USA – 799 dollár,
  2. Genf, Svájc – 716 dollár,
  3. Zürich, Svájc – 661 dollár,
  4. Washington, USA – 621 dollár,
  5. Párizs, Franciaország – 617 dollár,
  6. Reykjavík, Izland – 615 dollár,
  7. San Francisco, USA – 581 dollár,
  8. Basel, Svájc – 579 dollár,
  9. Los Angeles, USA – 578 dollár,
  10. Bern, Svájc – 576 dollár.
Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek