Szólóban utazna nőként? Itt van pár tipp, hogy biztonságban legyen!

Nehéz kihívás egy nőnek, ha kísérő nélkül akar utazgatni a világban, hisz számtalan veszély és erőszakos ember leselkedik rá. A New York Times méretes, ám annál fontosabb cikket szentelt most annak, hogy megmutassa, nem kell a nőknek se lemondani a világ felfedezéséről, csupán érdemes pár tippet betartani, amiket hús-vér utazók tapasztalatai alapján írtak.

Azt is megjegyzik a cikk elején, hogyha férfi utazóként látjuk, hogy egy másik, egyedülálló női utazó körül bajok vannak, segítsünk, ne nézzünk félre.  

A nőknek érdemes biztonsági szolgálattal rendelkező szállodákban vagy a Superhost szintet elért Airbnb-lakásokban megszállni. Alap, hogy zárjuk a szobaajtót belülről de jó trükk, ha viszünnk magunkkal gumis ajtónyitásgátlót, így nem jönnek be olyan könnyen a hívatlan vendégek. Olyan helyen pedig inkább ne szálljunk meg, ahol mi vagyunk az egyetlen vendégek.

.Forrás: Shutterstock/Kite_rin

Nem rossz ötlet illetve Uber-szerű alkalmazásokkal utazni (mivel ezen kocsik mozgását élőben lehet követni). A zaklatókkal szemben egy trükk ha például a buszon mellettünk ülő és magunk közé egy táskát teszünk kordonként. Az se rossz, ha előre megtervezzük az útvonalunkat, következő lépéseinket, hogy a rengeteg ránk zúduló hatással tudjunk mit kezdeni, ne zavarjon össze.

Ha az utcán érezzük magunkat fenyegetve, alkalmas trükk lehet barátságosnak tűnő helyiekhez úgy odamenni, mintha ismernénk őket, hogy ne tűnjünk potenciális külföldi áldozatnak. Érdemes a zaklatókkal szemben harsánynak, hangosnak lenni néha, sok helyen inkább szégyenkezve elkullognak (ezt persze kultúrája válogatja).

Harc és barátság

Érdemes némi önvédelmi technikát is tanulni, legyen szó akár valamilyen harcművészetről, akár csak arról, hogy ha van nálunk paprikaspry vagy zsebkés, azt tudjuk gyorsan használni. Ha már biztonság, van, aki két telefont is visz az útra vagy több helyre rejti a pénzét rablás esetére.

Nem rossz ötlet csoportos utakra, túrákra befizetni, illetve betartani az alapszabályt: ne sétáljunk sötétedés után, ne fogadjunk el italt, aminek nem láttuk a kitöltését, vigyázzunk a túl barátságos idegenekkel. Üdvös ötlet más szólóban utazó nőkkel összebarátkozni, akár együtt mozogni egy ideig.

Több hasznos mobilapplikáció is segíthet: a Chirpey, RedZone, MayDay, Tripwhistle és Noonlight nevű alkalmazásokkal is lehet vészjelzést küldeni, vagy akár felvenni a kapcsolatot a hatóságokkal. Ha már web, akkor érdemes megnézni a külügy honlapját, ahol fontos biztonsági tanácsokat adnak.

Ruha és borravaló

Eleve jó megelőzés, ha nőként betartjuk a helyi öltözködési szabályokat. Nem rossz ötlet helyiekkel, pláne nem a sok kultúrában mélyen tisztelt idősekkel jó viszonyba kerülni, ez is nyújthat egyfajta védelmet.

Az egyik utazó azzal biztosítja be magát, hogy mindenkinek ad borravalót a hotelben, kivívva a tiszteletüket. Alap trükk az is, ha helyi idegenvezetőt bérelünk fel, aki beszéli a nyelvet és tudja, merre érdemes menni.

Egy londoni nő fogalmazta meg talán a legfontosabbat: ne adjuk meg magunkat a félelemnek és merjünk világot látni! 

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek