Hat hely, ahol a kispénzű turisták is tökéletesen érezhetik magukat

Lengyelországban megdöbbentően bőséges étkezések és remek látnivalók, Jordániában meglepően megfizethető luxushotelek, Lisszabonban pazar - és ingyenes - kilátók, Szlovéniában olcsó sívakáció. Helyek, ahol szűk költségvetésből is jól éreztük magunkat az elmúlt öt évben.

Ötödik szülinapját ünnepli a Travelo magazin, ennek örömére cikksorozattal jelentkezünk, melyben megmutatjuk azokat a helyeket a világban, amiket valamilyen okból örökre az emlékezetünkbe véstünk. Kedvenc kajálásainkról, világörökségi helyszíneinkről, túraútvonalainkról, fürdőhelyeinkről, valamint a legbizarrabb, legszédítőbb és a legegzotikusabb helyekről, ahol eddig jártunk, már mind meséltünk. Az év végéhez közeledve most azokat a helyeket mutatjuk meg, ahol egyáltalán nem kellett sok pénz ahhoz, hogy jól érezzük magunkat.

Lengyelország: ahol egy hétvége akár 15 ezer forintból is kijön

Ahányszor Lengyelországban jártunk az elmúlt öt év alatt, mindig úgy tértünk haza, hogy sokkal barátságosabb, kellemesebb és olcsóbb hely, mint amire számítottunk. Így volt ez, amikor két nap alatt végigjártuk Varsót a világörökségi óvárostól a szelíd mókusok lakta Lazienki-parkon át a pompás wilanówi kastélyig. Vagy amikor Poznan gyönyörű főterével és újragondolt ipari műemlékeivel ismerkedtünk.

A zapiekanki félelmetes méreteket ölt, de éppoly finom (és baromi olcsó)
Galéria: Hétvégi kiruccanás Krakkóba fillérekből
Karsai Roni / Travelo

 A Travelo legolcsóbb külföldi útja 2016-ban egyértelműen Krakkóba vezetett, itt utazással, szállással és megdöbbentően bőséges étkezésekkel fejenként 15 ezer forintból tudtunk kihozni egy hétvégét. Csodálatos melegszendvics-lelőhelyek és izgalmas, ingyenes látnivalók ebben a cikkben találhatók.

Jordánia: a megfizethető luxus

Azt nem állítjuk, hogy Jordániába elrepülni és ott egy hétig – aktívan vagy passzívan – jól kipihenni magunkat filléres mulatság lenne. Ár/érték arányban viszont valami csoda: elképesztő medencékkel és privát tengerparti szakaszokkal rendelkező, dizájnos luxushotelekben lakhatunk annyiért, mint amennyibe máshol egy átlagos háromcsillagos szállodai szoba kerülne.

Berlin: városnézés ingyen

Nyilván korlátlan pénzmennyiséget el lehet szórni a német fővárosban, de pár éve, amikor legutóbb ott jártunk, örömmel tapasztaltuk, hogy akkor is érdemes ide eljönni, ha a legszükségesebbeken (úti költség, szállás, étkezések) túl nem szeretnénk pénzt költeni. Aki bírja a hosszú sétákat, akár egy nap alatt jókora részét megnézheti a város híres látnivalóinak Sony Centertől Alexanderplatzig, Reichstagtól Checkpoint Charlie-ig. A legjobb az egészben, hogy mindez tényleg semmibe nem kerül, csak az étkezésre kell költenie. Az utcai döner- és currywurst standoknak köszönhetően pedig arra sem túl sokat.

A Reichstag kupolája is ingyenes látnivaló
Galéria: Berlin egy nap alatt, ingyen
mimi / Travelo

Lisszabon: pazar kilátás egy bűn rossz kávé áráért

Lisszabonban is elkél a kényelmes lábbeli, a dimbes-dombos, macskaköves utcás várost ugyanis gyalogosan a legjobb – és legolcsóbb – felfedezni. Séta közben Lisszabon dombjain számtalan helyen találunk kilátókat, ún. miradourókat. Ezek közül a kedvencünket talán még a helyiek sem feltétlenül ismerik, ugyanis egy eldugott hostel toronyszobájáig kell eljutni hozzá.

Lisszaboni panoráma
Galéria: Titkos helyek Lisszabonban, amit a helyiek sem biztos, hogy ismernek
lehoczkim / Travelo

A The Keep elnevezésű hostel az Alfama negyed szélén található. Az utcáról nem is túl feltűnő, szinte úgy kell keresni. Már a kastélyszerű épület bejáratáig is fel kell mászni pár sor lépcsőn, és igazából már innen is szuper kilátás nyílik a lépcső tetejére épített tetőteraszról. De a legjobb, körpanorámás kilátást az épület toronyszobájában kell keresni. Ennek kulcsát pedig a hostel recepciósa őrzi. Az ott megszálló vendégek könnyen hozzájutnak, de külsősként is érdemes megpróbálni elkérni. Mi gond nélkül megkaptuk a kulcsot, és a hostel wifi jelszavát is. Cserébe ittunk egy – bűn rossz – kávét náluk. (Egyébként még az automata melletti kis asztaloktól is szuper a kilátás.)

Srí Lanka: egyszerre egzotikus és olcsó

Srí Lankára eljutni nem olcsó mulatság, viszont ha már ott van az ember, elképesztően kis összegekből ki tudja hozni a napi szükséges kiadásokat. Persze ehhez bevállalósnak is kell lenni, mert ahogy egy utazási iroda által összepakolt, három-négy csillagos hotelekkel és svédasztalos étkezésekkel tarkított programot nézegetünk, minden árelőny elveszett. (Ettől függetlenül, ha valakinek fontos, hogy mindent megszervezzenek helyette és fontos számára az irodák biztosítéka, akkor jobb, nem délkelet-ázsiai országokkal kezdeni a magánszervezést! Viszont, míg sok országban nem számottevő a különbség egy iroda ajánlata és az általunk összerakható program ára között, addig Srí Lankán tetemes a különbség. Természetesen a magánszervezés javára.)

Ha magunknak intézünk mindent, takaros apartmanokat találhatunk például a szállodai árak töredékéért. A helyi piacokon és mozgó zöldség- és gyümölcsárusoknál ízletes idénygyümölcsökből válogathatunk. Frissen pucolt, darabolt, mézédes mangót már száz forintért vehetünk. Szintén pár száz forintért lakhatunk jól a kis, helyi éttermekben és kifőzdékben. Sofőrt könnyen találunk egész napos kirándulásokhoz, jóval olcsóbban, mint egy szervezett túrán. De ilyenkor fontos előre megbeszélni az útvonalat és minden megállót, nehogy olyan felesleges kitérőket tegyen velünk a sofőrünk, ami neki extra bevételi forrás lehet, nekünk viszont csak felesleges időkiesés – ilyenek legtöbbször például a szuvenírüzletek. A világörökségi látványosságok belépői viszont mindenképp borsos (átszámítva több ezer forintos) áron vannak, ezzel számolni kell.

Srí Lanka kihagyhatatlan látványosságait itt gyűjtöttük össze. Az szuvenírnek is tökéletes ceyloni teáról ebből a cikkünkből tudhat meg mindent. Ha pedig élőben szeretne elefántokkal találkozni, ezt a cikket olvassa el.

Szlovénia: filléres síelés utószezonban

A szomszédos Szlovénia síterepeiről már többször is ódákat zengtünk az elmúlt öt évben a Travelón. Nem véletlenül: szép a táj, nincsenek túl messze, a nem síelő családtagok sem unják magukat halálra, és bizonyos időszakokban meglepően olcsó kiruccanni ide.

Maribor Pohorje: alattunk a nagyváros
Galéria: Kedvenc sípályák - Szlovénia
maribor-pohorje.si

A maribori síközpont például nagyon közel van, az esti sízési lehetőségek egyedülállók a város csodaszép fényei miatt, a márciusi utószezoni időszakban megdöbbentően olcsó itt síelni. Tapasztalataink szerint az idő ilyenkor többnyire nagyon szép, a hóréteg még megfelelő, emberek pedig alig vannak. Szerényebb szálláshelyen, de félpanzióval, wellness-használattal és síbérlettel együtt már 40 ezer forintból megúszható egy négynapos (három éjszakás) síelés, menőbb hotelben ugyanez 60 ezer forint körül jön ki fejenként.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek