5+1 kihagyhatatlan élmény Srí Lankán

Gyönyörű teaföldek, vadon élő elefántcsordák, mesebeli palota a dzsungel fölött, extra csípős ételek és tengerparti teknősfarmok - ez mind Srí Lanka. Mutatjuk, mit ne hagyjon ki, ha ide utazik.

 

Teaföldek

Srí Lanka a világ negyedik legjelentősebb teaexportőre, ami méretéhez viszonyítva ma is kimagasló teljesítmény, de korábban sokszor volt első is. Pedig a híres ceyloni tea hazája szinte csak véletlenül lett teanagyhatalom. A teagyárakban most is zömében hagyományos munkafolyamatok szerint dolgozzák fel a kézzel szedett leveleket, az ide látogatóknak ezért egy igazi időutazásban lehet része.

Nuwara Eliya
Galéria: 6 élmény Srí Lankán
Fotó: Palani Mohan / Europress / Getty



Itt egy-egy teagyár kóstolótermében úgy teázhat, hogy közben rálát arra az ültetvényre, ahonnan a csészéje tartalma származik. Ha ez még nem lenne elég, olyan teákhoz is hozzájuthat, amit korábban csak a királyi udvar számára készítettek, és a világ egyik legdrágább teáját, a Virgin White Tea-t is megtalálja itt. Ennek a teának az a fő ismérve, hogy emberi kéz nem érintheti. Hogy ezt hogyan oldották meg régen és most, itt elolvashatja.

Elefántok

Egy 2011-es állományfelmérés során a szigetországban több mint 5800 példányt számoltak össze. Ez már növekvő tendencia az elmúlt évtizedek adataihoz képest, de még mindig alaposan elmarad attól a számtól, amit a 19. század eleji feljegyzésekben becsültek. De Srí Lankán az utazó még így is hatalmas eséllyel találkozhat elefánttal, szakértők becslése szerint ugyanis a szigeten a legnagyobb az egy négyzetkilométerre jutó elefántok száma.

Díszesen felöltöztetett szerencsehozó állatokat láthat az évente megtartott Esala Perahera fesztiválon, árva és sérült elefántokkal találkozhat egy nekik kialakított árvaházban Pinnawalában, és természetes közegükben is láthatja őket a szigetország több nemzeti parkjában.

Pinnawala Elephant Orphanage
Galéria: 6 élmény Srí Lankán
Fotó: Dea / C. Rives / Europress / Getty



Mára több elefántárvaház is működik Srí Lankán. A leghíresebb a Pinnawala, ahová 1975-ös alapításakor az erdőben magára hagyott kiselefántokat gyűjtöttek össze, és mentettek meg ezzel a biztos haláltól. A négy elefántborjúval indult, veszélyeztetett állatok fennmaradását célzó program mára kinőtte magát, több mint száz példány tartozik most hozzájuk. Reggel fél 9-től este hatig várják az érdeklődőket. A legérdekesebb időszak a 10-12 közötti és a 14-16 óra közötti fürdetés, amikor több tucat elefántot sétáltatnak el a közeli folyóhoz.

Kíváncsi, hogy hol találkozhat még elefántokkal Srí Lankán? Ne ijed meg még a vadon élő példányoktól sem? Itt minden információt megtalál.

Kandy

Akié a fog, azé a hatalom - ezt tartják sokan a mai napig a srí lankai Kandy városában tartott Buddha fogról. A világörökségi listás város bővelkedik a furcsa érdekességekben: minden szerdán nyilvánosan megfürdetik a világhírű fogat; bombavizsgáló detektorokon kell átvinni a Buddhának szánt ajándék virágokat és a látogatók megtekinthetik egy 50 éves fogőr-elefánt preparált tetemét is.

Kandy Tooth Temple
Galéria: 6 élmény Srí Lankán
Fotó: Jeremy Horner / Europress / Getty



Kandy legnagyobb ünnepét, a 10 napig tartó Esala Peraherát minden évben júliusban vagy augusztusban tartják a fogereklye tiszteletére. Feltehetőleg még esőváró ünnepként indult az i.e. 3. században. Mai célja és formája a 18. században alakult ki. A fesztiválon díszes ruhákba öltöztetett elefántok és hagyományos kandy táncosok vonulnak végig. További érdekességeket a városról itt talál.

Sigiriya

A srí lankai Oroszlánszikla története olyan kusza és intrikákkal teli, mintha nem is lenne igaz. A történet középpontjában egy Kassapa nevű uralkodó áll, aki 477-ben saját apjától, Dathusena királytól ragadta magához a hatalmat a hadsereg vezérének támogatásával.

Az Oroszlánszikla bazalttömbje kétszáz méter magasan emelkedik a srí lankai dzsungel fölé. Ide palotát építeni és azt üzemeltetni mérnöki és építészeti csoda volt 1600 évvel ezelőtt. A palotában mindössze egyetlen uralkodó, Kassapa lakott, akinek élete egyszerre idézi fel Shakespeare királydrámáit és a Playboyok hőskorát.

SigiriyaGaléria: 6 élmény Srí Lankán

Fotó: Bloomberg / Europress / Getty



A 200 méter magas szikla tetején egy valaha pazar fellegvár maradványait találjuk, de az 1200 lépcsőfok megmászását magába foglaló út is tartogat pár látnivalót. A kutatók szerint a szikla nyugati falát szinte teljesen beborították a freskók, amelyekből mára már csak 18 darab maradt meg, de ezeken jól látszik, hogy milyen volt a kor nőideálja. Azt ugyan nem tudjuk, hogy kik vannak a freskókon, de az közös bennük, hogy hatalmas, kerek és fedetlen mellekkel ábrázolták őket.

Bonviván évei után Kassapa királyt is elérte a végzete, erről a történetről itt tudhat meg többet.

Srí Lankai konyha

A világ legcsípősebb ételeinek sorrendjét nehéz felállítani, de egy relációval legalább könnyű dolgunk van: a srí lankai konyha ugyanis a dél-indiaiból fejlődött ki, csak annál még fűszeresebb. Zöld és piros csili szinte minden currybe kerül. A köretek, kis tálakban kínált kísérőételek között találjuk a legizgalmasabb csilis finomságokat: a srí lankai konyha legjellegzetesebb hozzávalóiból készül a pol sambola – van benne kókuszreszelék, apróra vágott hagyma, rengeteg csili, lime és só.

Jackfruit
Galéria: 6 élmény Srí Lankán
Fotó: Europress / Getty



A lunu miris az előző még erősebb változata: itt elhagyják a receptből a kókuszreszeléket, helyette még több könnyfakasztó hagyma kerül a keverékbe, amit aztán hosszan pépesre őrülnek. A nai miris maga a brutálisan csípős csilipaprika, ez erjesztett formában is sokszor kerül az asztalra, de a legizgalmasabb változatát forró olajban sütik ki, amitől akár csilichips néven is emlegethetnénk. Kíváncsi, hogy milyen csípős ételek vannak még a világban? Itt összegyűjtöttünk párat.

+1: Tippek Srí Lanka szakértőjétől

Wimal Morapitiye Srí Lankáról származik, 25 éve él Magyarországon, húsz éve vezeti a Srí Lanka-i és egyéb ázsiai utazásokra specializálódott Jetwing Travel utazási irodát. Őt kérdeztük arról, hogy mit ne hagyjunk ki semmiképp az országban.

„Mit érdemes megnézni Srí Lankán? Egyrészt a gyönyörű természeti környezetet sárga homokos tengerpart, a Központi-hegyvidék látványos vízesései, fűszerkertjei, Ázsia egyik legszebb botanikus kertje Kandy-ben, teknősfarmok a nyugati tengerparton, Horton Plains fennsík a 'világvége szakadékkal', a Siripada (Ádám-csúcs) mely az ország egyik legjelentősebb zarándokhelye.

Polonnaruwa
Galéria: 6 élmény Srí Lankán

Fotó: Geography Photos / Europress / Getty



Másrészt az ország több ezer éves történelmének építészeti, kulturális örökségeit: ősi romvárosok (Polonnaruwa, Anuradhapura királyi palotái, hatalmas dagobái, gigantikus kőszobrai, víztározó medencéi stb), Dambulla sziklakolostora a barlangszentélyekkel."

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek