Újra látogatható hazánk egyik legizgalmasabb természetvédelmi területe

Újra túrázhatunk, sétálhatunk a Gemenci erdőben, ugyanakkor az erdőgazdaság hétfői közleményében  felhívta a figyelmet, hogy a túrázni indulók fokozott óvatossággal használják a kijelölt túraútvonalakat. 

Legenda, vagy valóság? Csodás gímszarvas a gemenci ártéri erdőben.Forrás: Gemenc Zrt.

Mi is felhívtuk a figyelemet cikkünkben arra, hogy a Gemenc Zrt. még június 14-én rendelt el erdőlátogatási tilalmat a Duna hullámterében a közvetlen életveszély elhárítása érdekében. Az erdőlátogatási tilalom a teljes Gemenci erdőre, valamint Mohács és Paks környékén a Duna hullámterében lévő erdőterületekre és az erdőterületek közötti egyéb, erdőgazdálkodási tevékenységet szolgáló földterületekre vonatkozott. 

A veszély azonban még nem teljesen hárult el: a felázott erdőtalaj még nem száradt meg, így a fakidőlések kockázata sem szűnt még meg.

A Pörbölyi Titán sem közelíthető meg, sok túraútvonal, így a Malomtelelői tanösvény még járhatatlan a mélyebb fekvésű területeken maradt víz miatt.

A kialakuló pangó vizekben egyre nagyobb mennyiségű szúnyoglárva jelent meg, így fokozott szúnyoginvázió várható.

A Gemenci Állami Erdei Vasút menetrendszerinti járatai legkorábban július közepén indulnak újra, mert az árvízben több helyen megrongálódott a vasúti pálya, illetve sok fa kidőlt a vasút nyomvonalán. A túraútvonalak járhatóságáról a Gemenc Zrt., illetve a Duna-Dráva Nemzeti Park hivatalos elérhetőségein informálódhatnak az érdeklődők, írja az MTI.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek