Le a kalappal: Harmincszor mászta meg a Mount Everestet egy 54 éves nepáli serpa

Harmincadszorra mászta meg szerdán a Mount Everestet Kami Rita nepáli serpa (hegyivezető), megdöntve saját világrekordját. Mingma serpa, a Seven Summit Treks nevű túraszervező cég vezetője azt mondta, a cég alkalmazásában álló Kami Rita egy hegymászócsoportot vezetett az Everestre, írja az MTI.

Ismeri a rettegett Mount Everest minden zúgátForrás: Kami Rita Sherpa/Facebook

Az 54 éves Kami Rita már május 12-én megdöntötte a saját maga által felállított világrekordot azzal, hogy huszonkilencedszerre mászta meg a világ legmagasabb hegyének számító, 8848 méteres hegyet, így most már 30 mászásnál tart.

Saját rekordját döntötte megForrás: Kami Rita Sherpa/Facebook

Az eleinte hordárként, majd hegyivezetőként dolgozó serpa 1994-ben mászta meg először a Mount Everestet, majd ezt követően – munkája részeként – csaknem minden évben megtette ezt az utat, mellette pedig a Himalája több más csúcsát is meghódította.

Kami Rita Sherpa hordárból dolgozta fel magát hegyi vezetővéForrás: Kami Rita Sherpa/Facebook

Egy nepáli nő is rekordot állított fel az Everesten

Az MTI szerint még egy rekord született: mindössze 14 óra 31 perc alatt mászta meg a Mount Everestet Pundzso Csángmu Lama nepáli hegyi vezető és hegyimentő, ezzel megdöntve a női világrekordot -–jelentette csütörtökön a hegy alaptáborának nepáli munkatársa.

Lama helyi idő szerint szerda délután pár perccel 16 óra után indult útnak és csütörtök reggel fél hét előtt érte el a csúcsot. Lama már 2018-ban bekerült a Guinness Rekordok Könyvébe a Mount Everestet legyorsabban megmászó nőinek listájára, akkor 39 óra hat perccel.

A női hegymászók körében az eddigi rekordtartó a hongkongi Ada Tsang Yin-hung volt, aki 2021-ben 25 óra 50 perc alatt mászta meg a magaslatot. A Mount Everest legrövidebb idő alatti megmászásának világrekordját azonban egy férfi, Lakpa Gelu nepáli serpa tartja 10 óra 56 perccel.

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek