Lila szibériai nőszirmok között sétálhatunk a Balaton-felvidéki Nemzeti Parkban

A tavasz szebbnél szebb virágokkal örvendeztet meg minket. Bár már véget ért a cseresznyevirágzás és a tulipánok, nárciszok is elhullatták meseszép szirmaikat, a természet további csodákat tartogat számunkra.

A szibériai nőszirom színpompás virágáról ismertForrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Facebook oldala

Ha gyönyörű vadvirágokat szeretnénk látni, irány a Balaton-felvidéki Nemzeti Park, ahol a szibériai nőszirom színpompás lila virágaival vár ránk a réteken!A tömegesen növő, 50-80 centiméter magas, káprázatos lila virágú szibériai nőszirom bármennyire is csábít, hogy leszedjük és hazavigyük, ez tilos. A védett növény eszmei értéke szálanként 10 ezer forint. A nyúlánk termetű növénnyel nedves réteken, üde tölgyesekben, láp- és mocsárréteken, valamint láperdők szélén találkozhatunk. Magyarországon nagyon jól érzi magát a Balaton-felvidéken, a Gödöllői-dombság környékén és a Mezőség területén is.

Amennyiben egy vezetett túra keretében szeretnénk gyönyörködni a virágokban, a pillangókban és a meseszép tájban, a Balaton-felvidéki Nemzeti Park szakemberei egy térítésmentes, 5 kilométeres túrázásra várnak május 11-én.

A szibériai nőszirom impozáns látványt nyújtForrás: Balaton-felvidéki Nemzeti Park Facebook oldala

A Zalabaksa környéki rétek a Kerka mente legértékesebb élőhelyei közé tartoznak, ahol számos védett növény- és állatfajjal találkozhatunk. A túra során a Medesi-patak, a Cupi-patak és a Kerka-folyó mentén húzódó ligeterdőkkel, mocsárrétekkel és a Kerka völgyét szegélyező gyertyános tölgyesekkel ismerkedhetnek meg a látogatók. A túra résztvevői a program során egy földvár maradványai mellett is megpihenhetnek egy kicsit az évszázados fák alatt.

Az ingyenes, de regisztrációhoz kötött programról ide kattintva találtok bővebb információt.

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek