Nem engedik fel a magyar hegymászót a világ egyik legmagasabb csúcsára

Varga Csaba már rengetegszer bizonyította kivételes mászói és emberfeletti fizikai-lelki erejét, melynek köszönhetően már hat, 8000 méternél magasabb hegycsúcs tetejére is feljutott. Tavaly mi is hírt adtunk arról, hogy a világ 9. legmagasabb hegycsúcsára, a 8125 méter magas Nanga Parbatra indult, melyet sikeresen megmászott. Most viszont adminisztratív akadályba ütközött. 

Egy korábbi mászás során készült kép CsabárólForrás: Hazajáró / Facebook.com

Varga Csaba ezúttal első magyarként a Sisapangmára indult volna, és egészen pontosan 8027 métert kellett volna leküzdenie, hogy célba érjen. Vagyis sokat időzött volna a 7500 méter fölötti, oxigénhiányos halálzónában, pótlólagos oxigén és teherhordó segítsége nélkül, de az expedíció meghiúsult – adta hírül a hegymászó kommunikációs csapata a Hazajáró közösségi oldalán.

Varga Csaba április 6-án kezdte meg az expedíciót, amelynek első állomása – a kiutazást követően – az akklimatizáció volt. Ezt több hétre tervezte, így a konkrét csúcsmászás valamikor tavasz végén, nyár elején lett volna esedékes. 

Csakhogy ebből egyelőre nem lesz semmi, mivel a Sisapangmát lezárták.

A hegy a nepáli országhatártól néhány kilométerre található Tibet déli, középső részén. A terület hovatartozása mindmáig vitatott a két ország között. Többszöri halasztás után a kínai hatóságok végül nem adtak engedélyt egyetlen hegymászónak sem a mászásra.

Idén tehát nem tudja megmászni a Sisapangma 8027 méter magas csúcsát Varga Csaba, aki rendkívül csalódott. Az álmát viszont nem adja fel: most ugyan hazatér, de már tervezi további nyolcezres expedícióit – írja a VG.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek