Már kezd virágba borulni a közel 200 éves vácrátóti botanikus kert

Hazánk leggazdagabb élőnövény-gyűjteménye a vácrátóti botanikus kert, mely 27 hektáron közel 13 ezernövényfajtnak ad otthont. A kora tavaszi időnek köszönhetően már meg is jelentek a kora tavaszi virágok, így már mostanában is érdemes egy sétát betevezni a nyugalmat árasztó arborétumban.

Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

Egyre több hagymás-gumós kezdi virágzását az avarban. Érdemes azonban nem csak a talajon fürkészni a virágokat, mert a cserjék között is egyre-másra nyílnak a legkorábbiak: a korai virágzású loncok és bangiták mellett a téli jázmin is most virágzik.

Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

Az avarban a hóvirágok és téltemetők teljes nyílásban vannak, de a legelső tavaszi tőzikék, kárpáti sáfrányok és más krókusz fajok is bontják már szirmaikat – olvasható az arborétum közösségi oldalán.

Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

Valentin-napon szintén itt írtak arról, hogy a kert Díszkapujának részletével emlékeznek a szerelem és szeretet napján. A kapu lassan 150 éve áll őrt eredeti helyén, a falu főterére nyílva, s a kert egykori főbejáratát képezve. Még az Abigél című, 1978-ban bemutatott 4 részes filmsorozatban is feltűnik, mint a Matula intézet vaskapuja: Gina és Kuncz főhadnagy a kapu két oldalán állva egyeztették Gina szöktetésének tervét.

Forrás: Nemzeti Botanikus Kert, Vácrátót/Facebook

 A filmforgatáson kisebb kapunak tüntették fel úgy, hogy a kapu támaszát kőfalnak álcázva beburkolták.

Egy fémlemezt is erősítettek a kapura, mert nem láthatta egymást Gina és Kuncz Feri, csupán a kapunak simulva beszéltek. Ha ez a kapu, az ottani fák mesélni tudnának!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek