Nem látogatható utakon túrázhattok a Transzbükki Átkelésen

A Bükki Nemzeti Park Igazgatóság 2024. január 27-én 14. alkalommal rendezi meg a „Transzbükki Átkelés" elnevezésű, 25 km-es terepi tanulmányútját, ezúttal Mályinka és Miskolc között átszelve a Bükköt.

Kezdőknek nem ajánlott ez a 25 km-es túra, gyakorlott túrázóknak viszont annál inkább - illusztrációForrás: BNPI.hu

A hagyományos, egész napos szakvezetéses túra útvonala szabadon nem látogatható, de itt fokozottan védett területeket is útba ejtenek a résztvevők, miközben a természetvédelem munkatársai és meghívott szakértők mutatják be a Bükki Nemzeti Park természeti és kulturális értékeit, a természetvédelmi kezelés érdekes tevékenységeit.

Az idei túrán egy korábban még nem járt környéket mutatnak be, hiszen a Csondró-völgy, az Odvas-kő és a Kis-fennsík sziklavilágát veszik célba. A teljes útvonal fele fokozottan védett területen halad. A kilátópontokról tiszta időben akár a Tátráig is el lehet látni, de barlangok mélyébe is betekinthettek.

Az útvonal: Mályinka - Csondró-völgy - Odvas-kő - Látó-kövek - Szentléleki Pálos kolostorrom - Köpüs-kő - Aranylépcső - Csókás - Udvar-kő - Szeleta-zsomboly - Szeleta-barlang - Szeleta Park

A miskolci Szeleta Parkban az „átkelőket" meleg vacsorával fogadják, valamint az itteni kiállítást is megtekinthetik.

A résztvevők nehéz túrára vállalkoznak, remélhetőleg havas terepen, a 25 kilométeres táv megtétele közben 800 méternyi szintkülönbség leküzdésével.

Az átkelés során nemcsak jelzett turistaúton, időnként extrém (meredek sziklás, saras) terepen is zajlik, ezért túratapasztalat, jó erőnlét és megfelelő túraöltözet szükséges!

Részvételi díj: 8000 Ft/fő

Jelentkezni a részvételi díj befizetésével, kizárólag ide kattintva lehet. A létszámkorlát 50 fő, a betöltése a befizetés sorrendjében történik, tdtuk meg a BNPI sajtóközleményéből.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek