Zergék és mormoták készülnek a télre a Magas-Tátrában, a kutyásokat korlátozzák

Többéves munka eredményeként elkészült a Tátrai Nemzeti Park (TANAP) új Látogatási rendje, amely december közepén lép hatályba Szlovákia legrégebbi nemzeti parkjában. Az új szabályozás több fontos változást hoz a park látogatói számára.

Csalogató a Magas-Tátra, de veszélyes is, különösen télen - illusztrációForrás: Jiří/Pixabay

A rövidített szezonális zárlat mellett többek között például számolni kell a kutyák és más állatok alpesi környezetbe való belépésével kapcsolatos korlátozásokkal. Házikedvenceinkkel ezután csak a mormotakolóniák előfordulási helyein, a zergecsordák állandó életterén, valamint a nagyragadozók és más ritka és veszélyeztetett állatfajok előfordulási helyein kívül mozoghatunk.

Fontos is, hogy ne zavarják meg az ott élő állatok nyugalmát, hiszen a zergeszámlálás során a Tátra szlovák oldalán 659 egyedet, a lengyel oldalon 267 zergét számoltak össze.

A zergékneki és a mormotáknaki is nyugodt körülményeket szeretnének biztosítani - a fotó illusztrációForrás: PayPal.me/FelixMittermeier/Pixabay

„Egyértelműen kijelenthetjük, hogy a zergeállomány egyedszáma idén is kielégítő. Természetesen jobban örültünk volna, ha a számok meghaladják az ezer egyedet, de legalább nem látjuk a zergék számának radikális csökkenését" – mondta Feriancová, a TANAP zoológusa.

Az új látogatási rend legalizálja a turisták mozgását a magashegyi menedékházak vagy csúcsok közelében, illetve a kijelölt túraútvonalak közvetlen közelében lévő azon egyéb helyeken is, ahol a turisták nagyobb számban összegyűlnek rövid távú pihenés céljából.

Az új szabályok természetesen a hegymászókra, síelőkre és a téli túrázókra is vonatkoznak. A kerékpárosok vélhetően örömmel fogadják a meglévő kerékpárutak meghosszabbítását vagy az új kijelölt kerékpáros útvonalakat.

Bővül a vízi turizmusra használható helyek listája, és hivatalosan rögzítik a geocaching szabályait is a nemzeti parkban. Az új Látogatási rend egyes konkrét változásairól a turisták fokozatosan értesülhetnek a www.tanap.sk oldalon, illetve ezek közvetlenül a helyszínen is jelezve lesznek – írja a magas-tatra.info.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek