Őszi kirándulástippek a Budapest környéki erdőkben

Budapest egy igazán különleges város! A külföldiek rendre rácsodálkoznak, milyen szerencsések vagyunk, hogy itt vannak nekünk a budai hegyek, és pillanatok alatt a vadonban találhatjuk magunkat. Még csak autóba sem kell szállnunk, hogy a városi dzsungelből kiszabaduljunk a természetbe. A BKK összeállítása nyomán mutatjuk, hova kiránduljatok ősszel!

A legtöbb Budapest körüli kirándulóhelyszín könnyen elérhető közösségi közlekedéssel, a városkörnyéki túraútvonalak felfedezésére pedig gyerekekkel, kutyával is bátran elindulhatunk. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) és az Aktív Magyarország egy folyamatosan új túrákkal bővülő oldalon összegyűjtötte, hol érdemes kirándulni Budapest közelében az idei szezonban. A listán kevésbé ismert túraútvonalak is szerepelnek, találhatnak kedvükre valót a hosszabb teljesítménytúrák kedvelői, a családdal útnak indulók, a kutyások és a laza piknikezést kedvelő baráti társaságok is. A részletes leírásokból, amelyeket ezen az oldalon találod, az is kiderül, hogy közelíthető meg a legegyszerűbben az adott túrahelyszín.

Forrás: Valiphotos/Pixabay

Íme három kedvcsináló túra:

Kalandösvény, vízesés és egy vár romjai – Hűvösvölgytől Solymárig

(A túraútvonal hossza: 14 km, 5 óra)

A túra kiindulási pontja az 56-os és a 61-es villamossal is megközelíthető Nagyhíd. Végig a zöld jelzés mutatja az utat, amelynek első panorámapontja az Apáthy-szikla meredek szirtje, ahonnan erdei ösvény vezet a Látó-hegy oldalában megbújó kőépülethez, a népszerű Árpád-kilátóig. Ezután Szépvölgyben folytatódik a túra, majd egy lankásabb emelkedést követően, a Hármashatár-hegy gerincén átvágva rövid ereszkedés következik a Farkas-torok szakadékszerű völgyébe. A hegy oldalában, körülbelül 300 méteres magasságban kell rátérni a Guckler Károly-panorámaösvényre, amely páratlan kilátópontjaival egy külön túrát is megér. Innen a Csúcs-hegy, a Tök-hegy és a Kálvária-hegy erdőrengetegében visz az út, ahol egyszer csak megpillanthatjuk a Mátyás-dombon barátságosan magasodó Solymári vár romjait. 

Forrás: Ben Kerckx/Pixabay

Rövid túra sok látnivalóval – Budaörsi-kopárok

(A túraútvonal hossza: 6 km, kb. 1 óra)

A Budaörs felett található kopárok könnyen elérhető és népszerű úticél, ha Budapest környékén szeretnénk túrázni. A fővárosból az M4-es metróval és a 40-es vagy a 88-as buszcsalád járataival kényelmesen megközelíthető a budaörsi Farkas-hegyre vezető rövid, de annál érdekesebb túraútvonal. Ez a kirándulás igazi mozaik: van benne természeti látnivaló, ipartörténeti különlegesség és még a történelmi, kulturális örökségeket kedvelőknek is tartogat látnivalót.

Forrás: Robert_C/Pixabay

Mammutfenyők és lenyűgöző kilátás – Nagy-Kopasz-körtúra

(A túraútvonal hossza: 15 km, 5 óra)

A Nagykopasz-körtúra tökéletes választás, ha egy picit nehezebb, de könnyen elérhető terepen kirándulnánk. Az útvonal az agglomeráció kedvelt és Budapestről könnyen elérhető helyszíneit felfűzve Budakesziről indul és Nagykovácsira érkezik. Az út elején a budakeszi mamutfenyőket láthatjuk, amelyek a Budakeszi-árok felett átívelő kis fahídon keresztül közelíthetők meg. A fenyők 1908-ban, 10 éves korukban kerültek jelenlegi helyükre és közel 35 méteres magasságukkal a legmagasabb hazai mamutfenyőnek számítanak. A fenyőket és a mellettük található Nádas-tavat hátrahagyva a Tarnai pihenő felé vezet az út, ahol a tetőről szép kilátás tárul elénk. Innen érjük el a Budai-hegység legmagasabb pontját, a Nagy-Kopaszt (559 m), ahol felmászhatunk a 2006-ban átadott Csergezán Pál-kilátóra. 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek