Kiderült hol találjuk az Év Tájházát!

Kiskőrös szlovák értékeinek megmentéséhez az 1970-es években kezdett hozzá Dulai András népművelő, és a helyi lakosok közreműkösésével létre hoztak egy szép kerek gyűjteményt. Ebből a az anyagból Bárth János muzeológus közreműködésével 1977-ben nyílt meg a Szlovák Tájház kiállítása, amely a települést 1718-ban újra benépesítő szlovákság kultúráját mutatja be.

Forrás: Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége

A Tájház a Kiskőrös Város Önkormányzatának fenntartásában, a Petőfi Szülőház és Emlékmúzeum tagintézményeként működik, és ő érdemelte ki 2023-ban az Év Tájháza címet. Vele együtt a Tiszafüredről a Nyúzó Gáspár Fazekasház, a Pomázi Örökség Tájház, a kiskőrösi Szlovák Tájház és az Orfűi Malmok eddigi munkáját értékelte a bíráló bizottság.

Az Év Tájházának épülete egy alföldi háztípusba tartozó háromosztatú, vertfalú, szabadkéményes, döngölt agyagpadlós parasztház. Építtetője és egyben első tulajdonosa Kutyifa András volt, majd az ingatlan a Suba család birtokába került. Akkor építették meg a telek délnyugati felében álló lacikát, azaz nyári konyhát, így nyerte el az épületegyüttes a ma is látható arculatát. Az ezredforduló után többször folytak rekonstrukciós munkálatok a portán.

A tájházban megtekinthető kiállítás a több mint 300 éve itt élő emberek életmódjának, gondolkodásának, szokásainak és tárgykultúrájának lenyomata. A hagyományosan, enteriőrként berendezett tisztaszoba és pitar mellett a gyűjtemény kiemelkedő darabjai a hátsó szobában bemutatott darabok, a szlovákság által használt tranosciuszok, azaz evangélikus énekeskönyvek, a díszített használati tárgyak, a kékfestő öltözékek, népviseleti ruhadarabok - olvasható a Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetségének közleményében. A tájház kiállításán bepillantást nyerhetünk még a paraszti életmód gazdasági egységeibe is az istállóban és a nyitott színben található paraszti tárgyak segítségével.

Forrás: Tájházak és Szabadtéri Múzeumok Szövetsége

A díjazottról így írtak a méltatásban: "Az Év Tájháza díjat elnyert kiskőrösi Szlovák Tájházra jellemző minden négyzetméterén a szakmai hitelesség. Példaértékű helyreállítást végeztek az épületen, a programjaik kiválóak, külön erényük, hogy nagy számú látogató mellett a sajátos nevelési igényű tanulói csoportokat is fogadják." Az elismerést október 6-án adták át a Tájházszövetség országos szakmai találkozóján Veszprémben.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek