Kastélytúrák extrákkal a Zene Világnapja alkalmából

Yehudi Menuhin világhírű hegedűművész kezdeményezésére és javaslatára, az UNESCO minden év október 1-jét a Zene Világnapjának nyilvánította 1975-ben. Azóta a világ szinte minden pontján ezen a napon különös figyelmet szentelnek annak a csodának, amit zenének hívnak! Az alábbiakban, csodás hazai kastélyaink programjaiból szemezgettünk.

Két program egy csapásra, hiszen nem csak a zenei előadást, vagy hangszersimogatót élvezhetjük a helyszíneken, hanem különleges kastélytúrákat is tehetünk a közeledő, hétvégi programsorozatnak hála. Ha mindig is vágytunk például a Károlyi-kastélyba, vagy a Pipo-várkastélyba, esetleg a pazar Wenckheim-kastélyba, akkor most többszörösen is itt a lehetőség.

Füzérradvány, Károlyi-kastélyForrás: Zolt4nkov4cs / Füzérradvány, Károlyi-kastély - hivatalos oldal / FB

A füzérradványi Károlyi-kastélyban szeptember 30-án szombat játékos hangszerismertető délelőttöt tartanak a Lavotta János Alapfokú Művészeti Iskola növendékeivel és tanáraival. Szívesen látnak bárkit, aki szeretne megismerkedni a csodás hangszerekkel a zongorától a gitáron át a fuvoláig. A zeneiskola növendékei bevezetik a gyerekeket a zene születésének rejtelmes világába is. A részleteket ezen a linken találjátok!

Baján, a Sándor–Metternich-kastély meditációs utazásra indulhatnak majd a látogatók szeptember 30-án. A kastély falait harmonikus dallamok és rezgések töltik majd be. Olyan különleges hangszereket ismerhetnek meg itt az érdeklődők, mint a tibeti hangtálak, melyekkel 16 órától meditációs utazás is indul. A részleteket ezen a linken találjátok!

Bajna, Sándor-Metternich-kastélyForrás: Bajna, Sándor-Metternich-kastély hivatalos oldal / FB

Az ozorai Pipo-várkastély szintén szombaton várja majd az érdeklődőket, méghozzá reneszánsz táncházzal, ahol megismerhetjük a  korabeli tánckultúra sokszínűségét. A táncházban az érdeklődők kipróbálhatják magukat a reneszánsz és a korai barokk korban kedvelt francia körtáncokban, és a vidám, csoportosan járt angol kontratáncokban is. Közreműködik a Mare Temporis Történelmi Hagyományokért Alapítvány. A részleteket ezen a linken találjátok!

A Siroki várban jazz dallamok csendülnek fel szombat délután. Emellett mátrai és bükkaljai borászatok kínálják jobbnál jobb boraikat. A vár tövében ellazulhatunk, itt nem lesz rohanás, nem kell csinálnunk semmit, csak egy pohár borral a kezében hallgati a zenéket, és közben gyönyörködni az egyedülálló panorámában. A részleteket ezen a linken találjátok!

Itt borozhatunk és hallgathatjuk a koncertetForrás: Siroki vár / Facebook.com

Tatán, az Esterházy-kastélyban és díszudvarán is szerveznek programokat a Zene Világnapja alkalmából. Szombaton egész nap kincskereséssel, délelőtt kerekítő-mondókázó hangszerrel és dalokkal várnak minden kicsit és nagyot! Majd tematikus tárlatvezetések indulnak, amik most főként az Esterházy család zenei életére fókuszálnak. Délután a Peron Tehetségközpont tanulóinak zenés produkciói lesznek a kastély termeiben és díszudvarán. A részleteket ezen a linken találjátok!

Tata, Esterházy-kastély, kastélyForrás: Tata, Esterházy-kastély - hivatalos oldal / FB

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyban egész hétvégén, szeptember 30-tól október 1-ig szól majd a zene. Szombaton a lovardában történeti táncházzal és tánctanítással várnak kicsiket-nagyokat. A Krisztina kávézóban történelmi táncbemutatók, a kastélyban pedig „Mint a grófnő zongorája" címmel zenés tárlatvezetést szerveznek.

A vezetett séta során a résztvevők megismerkedhetnek a kastély legújabb szerzeményével, egy 19. századi valódi Bösendorfer zongorával, mely mostantól a Vendégségben Wenckheiméknél című kiállítást gazdagítja. A patinás hangszer most először lesz látható és hallható a Zene Világnapja alkalmából. A zenés blokk után a résztvevők bejárhatják a teljes kastélykiállítást.

A szabadkígyósi Wenckheim-kastélyt is érinti a túraForrás: szabadkigyosikastely.hu

Ezen kívül október 1-jén, vasárnap 11 órakor ingyenes egyházzenei koncertet ad a kastély kápolnájában a nagykanizsai Farkas Ferenc Énekegyüttes. Regisztráció nem szükséges, a program ingyenes, viszont a kápolna befogadóképessége korlátozott. A részleteket ezen a linken találjátok!

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek