Ne múljon el a tavasz anélkül, hogy tennél egy sétát az ország egyik kastélyparkjában

Nincs is évszakhoz illőbb tavaszi program, mint egy hatalmas sétát tenni az ország valamelyik ezernyi virágban pompázó kastélyparkjában. A következő helyekre mindenképp érdemes ellátogatni tavasszal, de még nyáron is!

Hazánk számos fényűző kastélynak ad otthont. Mindegyik másért különleges, de egy közös bennük: lélegzetelállítóan szépek. Annak, aki rajong a történelemért, pláne muszáj megnéznie ezeket, hogy egy pillanatra ő is az adott korban érezhesse magát.

Keszthely jelképe

A Festetics-kastély Keszthelyen található és a város jelképeként is szolgál. A parkjában ötvöződik az angolkert és franciakert stílusa. A kastélyt az 1700-as évek elején kezdték el építeni, de csak jóval később, 1880-ban adták át.

A Festetics-palota kertjeForrás: Shutterstock/Anze Furlan

Rengeteg műemlék található a területén, így a műkedvelőknek is akad látnivaló bőségesen. A kertjét természetvédelmi területté nyilvánították. Fedezzük fel a kastélyt, majd tegyünk egy sétát a Pálmaházban, a Madárházban, és gyönyörű színekben pompázó virágágyások között!

A legnagyobb barokk kastélyunk

Hazánk legnagyobb barokk kastélya az Eszterházy-kastély. A fényűző park és épület Fertődön található. A kastély a történelem egyik meghatározó kastélyai közé tartozott, hiszen az Eszterházy család építette.

A fertődi Eszterházy-kastély parkja 200 hektáros, ahol rendezvényeket és koncerteket is szerveznek, de még esküvőre is kibérelhetőForrás: Fanny

Joseph Haydn, osztrák zeneszerző is megfordult falai között, sőt mi több, élete felében itt lakott és alkotott. A kastélypark 200 hektáros, ahol rendezvényeket és koncerteket is szerveznek, de még esküvőre is kibérelhető. A kert legszebb része Cziráky Margit grófnő rózsáskertje.

Rózsavirágzás egy éve májusban, idén is ilyen pompára számíthatunkForrás: MTI/Filep István

A nyári rezidencia

A Gödöllői Királyi Kastélyt Ferenc József és Erzsébet királyné kapta koronázási ajándékként. A gyönyörű épületet és mesebeli kertjét az uralkodó nyári rezidenciaként használta.

A Gödöllői kastély romantikus kertje természetvédelmi területForrás: Shutterstock/Varga Jozsef Zoltan

Az épület parkja az évek során állandóan változott, jelenleg az egyik legromantikusabb helyszín, amit természetvédelmi területnek nyilvánítottak.

Egyedülálló falikép

Az Edelényi Kastélysziget barokk stílusban épült, ehhez hasonló kastély nincs még egy Európában. A más néven L'Hullier-Coburg-kastélyt igazán híressé a rokokó falikép-sorozata tette. A látogatóknak bemutatják a szobákat és látnivalókat, de előtte egy 3D-s kisfilmet játszanak le, amelynek köszönhetően átélhetjük a régi korok hangulatát.

Az Edelényi kastélyForrás: Fanny

A kastélyt két ütemben kezdték el felújítani, az első rész 2013-ban fejeződött be. A második körös renoválás még a mai napig tart, de az épület felfedezésére így is lehetőség van.

A híres rokokó falikép egyik részleteForrás: Fanny

Zenélő rózsakert

A Nagyaron található Luby-kastély 2013-ban nyílt meg a látogatók számára, előtte 2010-ig üresen állt. A kastély klasszicista stílusú, amit egy gyönyörű rózsakert ölel körül. A mesebeli látványt a kertben szabadon járkáló pávák teszik még fenségesebbé.

A Luby-kastély romantikus kertje kedvelt esküvőhelyszín isForrás: Fanny

A Luby-kastély romantikus hangulata miatt kedvelt esküvőhelyszín. Jelenlegi tulajdonosa a gyerekekre is gondolt a felújításkor, ugyanis a kastélyban szabadulószoba is működik. A létesítmény hétfőnként zárva tart, de a hét többi napján szeretettel várják a vendégeket.

Forrás: Fanny magazin

 

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek