Nem is gondolnátok, milyen koszos tud lenni a kulacsotok!?

Ma már nem csak a túrázók, de a munkába igyekvő ingázók, az iskolások, egyetemisták, a környezetre odafigyelők kezében is ott van egy újratölthető vizespalack, csőrös kulacs. Ami egy nagyon jó választás, hiszen azzaol, hogy ilyet viszünk magunkkal mindenhová, ahelyett, hogy újabb és újabb műanyagpalackokat vásárolnánk, csökkentjük az egyszer használatos műanyag hulladékok kupacát.

Forrás: Bluewater Sweden / Unsplash

 

Arra azonban oda kell figyelni, hogy ennek a zöld megoldásnak is vannak veszélyei. Főleg az egészségünkre nézve! Ha ugyanis nem tisztítjuk megfelelően a kulacsokat, elszaporodhatnak rajta és benne a betegséget okozó baktériumok. A Mindmegette cikke, egy friss tanulmányra hivatkozva azt írta, "az újratölthető műanyag vizespalackok olyan koszosak is lehetnek, hogy több baktérium élhet rajtuk, mint a kutya vizestáljában."

Íme pár tanács, hogy ne okozzon felesleges gondot a legkedvesebb, tűzön-vízen velünk tartó kulacsunk:

  • A vizespalackokat olyan gyakran tisztítsuk, mint az ivópoharakat, azaz minden használat után.
  • A kulacsok többsége mosogatógépben is elmosható, de a kisebb részeket fogkefével vagy mosogatókefével is tisztítsuk át.
  • Különösen sok baktérium telepedhet meg a beépített szívószállal (csőrrel, szopókával) ellátott palackokon, illetve a vékony nyílásokban; ezek tisztítására is figyeljünk oda
  • A tisztításhoz a legjobb megoldás a meleg, mosogatószeres víz
  • A mosogatószer azonban legyen illatmentes, mert a szilikonból készült kulacsok (pl. az ikeás összenyomható szilikon kulacs) magukba szívják a vegyszerek illatát, ízét, és ezért a víz is kellemetlen ízű lehet később.

A szakértők szerint a rozsdamentes acélból készült kulacsok a legjobbak és tartósabbak, a műanyag kulacsokat pedig évente kellene cserélni.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek