Izgalomba jössz egy olajfúró kút láttán? Akkor ez a túraútvonal neked való!

Aki valaha is rácsodálkozott már egy olajfúró kút, vagy egy légópince gépészeti berendezéseinek szépségére, annak igazi mennyország lehet az a tematikus túraútvonal, amelyet Lenti és a horvátországi Muraszerdahely között jelöltek ki.

A több mint 40 kilométeres Energy Touron ugyanis egymás után következnek az izgalmasabbnál és izgalmasabb energetikai létesítmények. Szellőzőrendszerrel és más gépészeti berendezésekkel ellátott bunker, olajfúró kút, napenergiával működő park, szénosztályozó épület - hogy csak néhányat említsünk az attrakciók közül.

Az Energy Tour tematikus túraútvonal Lentiből kiindulva, Lovászin keresztül, a horvátországi Muraszerdahelyig (Mursko Središće) fűzi fel turisztikai attrakcióként a térség energetikai múltjával kapcsolatos helyszíneket - írja a turizmus.com.

A kép illusztrációForrás: Shutterstock

Az útvonal legfontosabb eleme a Lovásziban található légópince (bunker), amelynek a szellőzési rendszerét és a gépészetét nemrégiben felújították. Egy föld alatti interaktív kiállításon a létesítmény történetét, funkcióját is megismerhetjük modern, többnyelvű virtuális eszközök segítségével.

Gosztola területén felállítottak egy felújított, korabeli olajfúró kutat, valamint több pihenőhelyet is kialakítottak az útvonal mentén, Lentiszombathelyen pedig modern, napenergiával működő parkot és kerékpáros pihenőt alakítottak ki.

A horvátországi Muraszerdahelyhez tartozó Peklenicán elkészült az egykori olajbányászatnak emléket állító tematikus park és játszótér, valamint interaktív kiállítást rendeztek be az egykori szénosztályozó épületében, amely a térség szénbányászatának állít emléket.

A több mint 40 kilométer hosszú Energy Tour túraútvonalat kerékpáros útvonalként alakították ki, és 10 információs táblát is elhelyeztek az út mellett. Ezeken több nyelven mutatják be a térség történelmi és természeti látnivalóit. A 2020. szeptemberében indult Energy Tour projekt 2023. április végén zárul, teljes költségvetése pedig 763 500 euró, ami a három magyar és a horvát partner között oszlik meg. Az uniós társfinanszírozás mértéke 85 százalék.

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek