Egy kis tavaszi városlátogatás: 10 érdekesség Isztambulról

Budapesttől kétórás repülőútra egy teljesen más világba csöppenhetünk. Isztambul az egyetlen város a világon, amely két kontinensen fekszik. Az izgalmas, egzotikus, nyüzsgő metropolisz 2000 éve a nyugati és keleti kultúra találkozóhelye, és a Föld egyik leggazdagabb városa történelmi és kulturális helyszíneit tekintve, ahol számtalan látnivaló, még annál is több cica és a fűszerek illata vár.

Nehéz nem gondolni arra, mekkora veszteséget szenvedett el Törökország a közelmúltban lezajlott földrengések miatt, de éppen azzal tudunk segíteni, ha a látogatásunkkal fenntartjuk a turizmusukat. Törökország hatalmas, Isztambul, nagyjából 1000 kilométerre fekszik a katasztrófa sújtotta területtől, és továbbra is várja a turistákat, ahogy tavaly is, amikor 16 millióan látogattak oda. Most elárulunk néhány szórakoztató tényt erről a különleges helyről.

Így fest, amikor felhők borítják a várostForrás: AFP/2022 Anadolu Agency/Lokman Akkaya

1. A macskák városa

Rengeteg város van, amely a macskák városa címet viselheti, de Isztambul mindegyiket felülmúlja.
Nemcsak az utcákon és a tereken, hanem a mecsetekben, sőt a temetőkben is jönnek, mennek, alszanak. Tiszták, jól tápláltak, gondozottak, és mindig nagy figyelmet kapnak. De a helyiek az irántuk érzett szeretet ellenére sem engedik be a macskákat az otthonukba, a négylábúak álatlában kis faházakban alszanak, amiket az állam költségén építenek nekik.

Cicák mindenüttForrás: Schepniy photography/Shutterstock

Etetik, kényeztetik, szükség esetén állatorvoshoz is viszik őket. Isztambulban ugyanakkor minden macska kóbor, aminek különös történelmi magyarázata van – minden a középkorban a pestissel kezdődött. A macskák ugyanúgy áldozatul estek a pestisnek, mint az emberek, azonban nagyon hasznosak voltak a patkányok – a pestis fő hordozói – elpusztításában. A nagyszámú macskás területen nagyobb volt az ott élők túlélési esélye, de csak akkor, ha a beteg macskákat távol tartották. Ez nagyon régen volt, de a hagyomány fennmaradt.

2. Több neve is volt

Elsőként Bizánc volt (a legendás Byzas király nevéből), amelyet Kr.e. 660-ban adtak neki, ezt követően Nagy Konstantin római császár után Konstantinápolynak („Konstantin városa") nevezték el. Az Isztambul név valószínűleg a középkori görög „Is Tin Poli" kifejezésből származik, ami azt jelenti, hogy „a városban".1930-ban hivatalosan Isztambulra keresztelték át Konstantinápoly helyett. Érdekes tény, hogy mivel sokáig nagyon sokan a város régi nevét használták, ezért a török posta leállította a „Konstantinápoly" címmel ellátott levelek kézbesítését, hogy rákényszerítse az embereket az új név megszokására.

3. Mecset mecset hátán

Nagy Konstantin római császár hét dombra építette Konstantinápolyt, hogy illeszkedjen Róma híres hét dombjához. Érdekes módon Isztambul minden dombján birodalmi mecsetek találhatók. Pontosan 3113 mecset található a városban - több, mint Törökország bármely más városában. A legnagyobb - a pompás Kék mecset, amit feltétlenül látni kell - az egyetlen Isztambulban, ahol hat minaret található ( ez a megengedett maximális szám).

A mesés Kék mecset csak egy 3 ezernél is több szebbnélszebb mecset közülForrás: Walkerssk/Pixabay

Napjainkban hivatalosan a város lakosságának 99%-a muszlim, és mint minden iszlám országban, naponta ötször lehet hallani a minaretek imára való felhívását, és gyakran lehet megfigyelni az utcán vagy más nyilvános helyeken imádkozó embereket.

4. Egykor a toalettek városa volt

A középkorban, amikor még Európa királyi palotáiban is alig vagy egyáltalán nem volt WC, az Oszmán Birodalom legkiemelkedőbb városa arról volt híres, hogy 1400 volt belőlük! Valóban megelőzte a korát. Lehet, hogy ez nem úgy hangzik, mint amire büszke lehet egy város, de ha a vécékről van szó, akkor biztosan egyetértesz azzal, hogy jobb híresnek lenni arról, hogy túl sok van, mint túl kevés!

5. A világ legnagyobb bazárja vár

A Grand Bazaar a világ legrégebbi és legnagyobb fedett piaca, valamint az egyik első bevásárlóközpont. 1456-ban épült, 64 fedett utcában több mint 4000 üzlet található, köztük két mecset, de négy szökőkút, éttermek, kávézók és 22 régi kapu is helyet kapott.

Kínálatból és illatokból itt nincs hiányForrás: falco/Pixabay

Évszázadokon át a világ egyik legfontosabb kereskedelmi központja volt. Korábban úgy szervezték meg, hogy minden utcában csak egyfajta árut árultak - és az utca neve tükrözte a kereskedelem jellegét. Ez a felosztás fokozatosan megszűnt, de még napjainkban is vannak ilyen speciális utcák, például az ékszerészek utcája, a szőnyegek utcája, a bőráruk utcája stb. Nehéz még elképzelni is, de napi 250-400 ezer látogató keresi fel.

6. Mindent beleng a vízipipa aromája

A török vízipipa, az úgynevezett nargilé hagyományosan a helyi kedvenc közösségi tevékenység a teázás mellett. Évszázadok óta soha nem veszítette el népszerűségét az isztambuliak körében. Annyira elterjedt, hogy Isztambul egyes helyein és éttermeiben állandóan a nargilé intenzív aromája tölti be a levegőt. Ha még nem próbáltad, akkor ez egy tökéletes hely, hogy átéld az élményt.

7. Tea és kávé? Mindig!

A teának egyértelműen nagy hagyományai vannak Törökországban, de csak az utóbbi időben vált ilyen népszerű itallá. Az elmúlt néhány évszázadban az igazi nemzeti ital a török kávé volt, amelyet sajátos módon szűretlenül ittak.

Ha ott járunk, feltétlenül kóstoljuk meg a helyiek mindennapi italát: a teát vagy kávétForrás: Ben Kerckx/Pixabay

A kávé azonban megdrágult, és mivel a Fekete-tenger térségében teacserjéket lehet termeszteni, a tea nyerte a versenyt. Manapság mindkettő népszerű, de észre fogod venni, hogy általában üdvözlő gesztusként egy pohár teával kínálnak.

8. A fürdőzés szeretete

A hammamokból, azaz az eredeti törökfürdőkből 237 létezik a városban! Ezek közül manapság már csak 60 hammam működik, amelyek még mindig népszerűek az isztambuliak körében.

Így lehet lazulni egy isztambuli hammambanForrás: Anadolu Agency via AFP/2017 Anadolu Agency/Arif Hudaverdi Yaman

A többit különböző célokra használják, például múzeumokat, kiállítási központokat, üzleteket alakítottak ki belőlük, de akad teljesen használaton kívüli, romos állapotú is. Isztambul legrégebbi és legnagyobb török fürdője a 15. században épült Tahtakale Hamami, amelyet sajnos ma már csak raktározásra használnak.

9. Autómentes szigetei vannak

Isztambul egyik érdekessége, hogy bár két tenger mellett található, nincs strandja a központ közelében. Az Adalar kerületben, más néven a Herceg-szigeteken találhatók kellemes strandok. Ez egy 9 szigetből álló szigetcsoport a Márvány-tengerben, amely egy kellemes hajókirándulással vagy komppal érhető el a Boszporuszon keresztül.

A 9 sziget egyikének, Kinaliadának a partvonalaForrás: Darwinek/Pixabay

Az igazi meglepetés azonban az, hogy a szigeteken betiltottak minden gépjárművet! Aki odamegy, élvezheti a természet hangjait és régimódi lovaskocsikon közlekedhet. Felejthetetlen élmény, nem igaz?

10. Szeretik a külföldieket

Manapság Isztambul 15 millió lakosú metropolisszá nőtte ki magát, és egyben a világ egyik leggyorsabban növekvő turisztikai célpontja. Ugyan a legtöbb török nem beszél angolul, de ez nem veszi el a kedvüket attól, hogy társalkodjanak és törökül beszéljenek idegenekkel. A férfikísérő nélküli női utazókat nagyon feltűnően megnézik, és olykor a férfiak követik is őket az utcán, de csak nézik őket vagy megpróbálnak beszédbe elegyedni velük. Néha a kulturális különbségek elsöprők, de a törökök barátságos emberek, akik ebben a multikulturális környezetben élik mindennapjaikat.

Forrás: euroviajar.comglobalcastaway.com

Címlapfotó: AFP/Yasin Akgul

Ha tetszett a cikk, akkor kattintson a tetszik gombra vagy kövessen minket Facebook és Instagram oldalunkon!

Utazzon!
Ezek is érdekelhetnek